Leul a continua sa se aprecieze fata de euro pentru a cincea zi consecutiv, intr-o tendinta regionala de revenire a optimismului pe pietele emergente.

Moneda nationala a revenit spre finalul sedintei de ieri la nivelurile din seara precedenta, peste 3,66 lei/euro, dupa ce in prima parte a zilei cursul a coborat pana la 3,65 lei/euro.

"O posibila explicatie pentru aprecierea din ultimele doua zile a leului ar putea fi repozitionarea investitorilor pe monedele emergente", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, potrivit NewsIn.

Ea a adaugat ca "este posibil sa se si speculeze, intrucat optimismul investitorilor legat de monedele emergente pare oarecum lipsit de fundamente economice, la fel si intarirea recenta a monedei americane fata de euro".

Moneda nationala a deschis a doua sedinta a saptamanii la cotatii apropiate de cele de luni seara, cu putin peste 3,66 lei/euro, la care s-a mentinut pana in jurul orei 10, cand leul a castigat brusc un ban pana la 3,65 lei/euro. De la acest nivel, moneda nationala a revenit repede la 3,66-3,67 lei/euro, cotatii la care s-a stabilizat pe parcursul zilei, iar la ora 17:10, bancile cumparau un euro cu 3,6625 lei si il vindeau cu 3,6724 lei.

Cursul afisat ieri de BNR indica o apreciere cu peste doi bani a leului fata de euro, pana la 3,6725 lei/euro si o intarire similara (cu 0,9%) a monedei nationale fata de cea americana, la 2,3306 lei/dolar.

Leul a ajuns marti la un nivel maxim al ultimelor cinci luni fata de dolar, neatins din 9 noiembrie 2007, cand BNR afisa un curs de referinta de 2,3215 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a oscilat intre 1,5798 dolari/euro si 1,5675 dolari/euro, reincepand sa se aprecieze in a doua parte a zilei, iar la 17:10, euro era cotat la 1,5707 dolari.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,55% pe an, foarte putin sub nivelul din ziua precedenta, de 9,56% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut nesemnificativ la 10,05% pe an, de la 10,06% pe an, cat era luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri