Conditiile noi de creditare incearca sa largeasca accesul la achizitii imobiliare
Cresterea pretului caselor reduce numarul celor care isi mai permit sa cumpere o locuinta. Pentru a nu-si pierde clientii si afacerea, bancile incearca sa faca mult mai accesibile creditele ipotecare. Piata imobiliara este semiparalizata in momentul de fata.

Oferta de case noi se lasa asteptata, proprietarii nu mai sunt dispusi sa vanda decat foarte scump, iar cumparatorii interesati nu au intotdeauna venituri suficiente pentru obtinerea unor credite care sa permita achizitii la noile preturi. In astfel de conditii, bancile se vad nevoite sa vina cu ceva in compensare, pentru a extinde accesul la imprumuturile imobiliare si ipotecare. Operatiunea de resuscitare a produsului bancar a inceput prin mai multe masuri de imbunatatire a conditiilor de creditare. In premiera, Volksbank a extins perioada creditului la peste 30 de ani. Clientul poate plati, in fapt, rate pana iese la pensie. Suma ce trebuie platita lunar se diminueaza comparativ cu perioadele mai scurte de creditare, permitand astfel si obtinerea unor imprumuturi de valoare mai mare. Creditul pe 30 de ani a fost lansat si de Finans Credit Ipotecar, compania percepand dobanzi mai mici pentru imprumuturi mai mari. Un alt gen de masura pentru extinderea accesului la credit, prin diminuarea ratei lunare, este reducerea dobanzii.

Banc Post a coborat recent nivelul acesteia la 7,5% pentru imprumuturile in euro. O astfel de rata fixa este valabila numai in primul an, dupa care nivelul devine variabil. Cu usoare modificari, modelul a fost adaptat si creditelor in lei, unde rata dobanzii a coborat pana la 10,9%, nivel nemaiintalnit in ultimii ani decat la creditele in valuta. Acestor demersuri li s-au adaugat masuri suplimentare, menite a spori atractivitatea imprumuturilor ipotecare. Analiza dosarului de credit se poate face gratuit, la fel si consultanta financiara, asigurarea de viata sau cea pentru imobil, iar acestea sunt doar cateva exemple. Chiar imbunatatite, conditiile imprumuturilor imobiliare si ipotecare din Romania raman inca departe de cele valabile in cazul creditelor similare acordate de bancile din strainatate. Pe de o parte, conditiile macroeconomice din Occident permit practicarea unor niveluri de dobanda la jumatatea celor din tara noastra.

Pe de alta parte, concurenta extrem de puternica existenta intre bancile din Vest si clientela foarte pretentioasa au obligat, de mai multi ani, institutiile de credit sa isi reduca mult marjele si sa imbunatateasca permanent calitatea produsului bancar si a serviciilor conexe. Situatia din Romania nu poate evolua decat in aceeasi directie, procesul avand sanse sa fie accelerat chiar de dificultatile pe care le creeaza, momentan, contextul pietei imobiliare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri