Moneda nationala s-a apreciat cu peste trei bani spre finalul sedintei de ieri fata de seara precedenta, pana la cotatii peste 3,63 lei/euro, pe o piata destul de volatila, cu oscilatii semnificative, care anunta o posibila apreciere a leului in urmatoarele zile, sustin dealerii.
"Piata valutara a fost destul de volatila in aceasta sedinta, leul osciland destul de mult. In urmatoarele zile am putea observa o tendinta de apreciere", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, relateaza Newsin.

Moneda nationala a deschis sedinta de joi la cotatii usor peste 3,67 lei/euro, nivel in jurul caruia a fluctuat pana la ora 15:00, cand leul a inceput sa se intareasca destul de rapid. La ora 16:45, bancile cumparau un euro cu 3,6313 lei si il vindeau cu 3,6412 lei.
Cursul afisat joi de BNR arata o apreciere usoara, cu 0,12% la 3,6704 lei/euro a leului fata de moneda europeana, respectiv o intarire cu 1,11% a monedei nationale fata de cea americana, la 2,3100 lei/dolar, de la 2,3361 lei/dolar, cat era miercuri.

Joi, cursul de referinta afisat de BNR a ajuns la un nivel maxim al ultimelor cinci luni fata de dolar, neatins din 2 noiembrie 2007, cand nivelul a fost de 2,3078 lei/dolar.

Pe pietele internationale, euro s-a apreciat pana la un nou nivel istoric fata de moneda americana, de 1,5912 dolari/euro, inainte de anuntarea deciziei de politica monetara a Bancii Centrale Europene. La ora 16:40, euro era cotat la 1,5842 dolari.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,03% pe an, fata de cel de 9,57% pe an din ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 10,53% pe an, de la 10,07% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au urcat joi la 11-12% pe an, in conditii de lichiditate restransa in piata.

Guvernatorul BNR a declarat in aceasta saptamana ca bancile ar putea incepe sa se confrunte cu probleme de lichiditate in urmatoarele saptamani, ceea ce le-ar putea determina sa se imprumute de la BNR, banca centrala trecand, astfel, in postura de creditor net in sistemul bancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri