Moneda nationala a inregistrat cea mai rapida si cea mai semnificativa apreciere din ultimele zece saptamani, de aproape 1,56% pana la 3,6130 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat vineri de banca centrala, pe fondul lichiditatii scazute din piata, sustin dealerii.
Nivelul din ultima sedinta a acestei saptamani nu a mai fost atins din data de 4 februarie, cand BNR a afisat un curs de 3,6095 lei/euro, informeaza NewsIn.

De asemenea, aceasta este cea mai puternica scadere inregistrata de cursul de schimb intr-o singura zi in mai mult de doua luni. Tot pe 4 februarie, euro a pierdut 2,06% in fata leului comparativ cu ziua precedenta, cand cursul de referinta a fost de 3,6854 lei/euro.

"Leul se apreciaza, probabil pe fondul lichiditatii scazute din piata monetara. Multe companii trebuie sa faca plati mari in urmatoarea perioada, iar aceasta lipsa le determina sa vanda euro", a declarat seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu.

Ea a adaugat ca si "comentariile guvernatorului Isarescu privind nivelul lichiditatii in piata si posibila trecere a bancii centrale de la pozitia de debitor net la cea de creditor net au avut un impact, determinand bancile sa fie mai prudente".

"In plus, in general, pe piata internationala, investitorii par sa se intoarca la valutele considerate mai riscante", a mai spus Angelescu.

Dupa ce, in seara anterioara, cursul coborase pana spre 3,63 lei/euro, leul a deschis ultima sedinta a saptamanii la cotatii peste 3,62 lei/euro, pentru ca apoi sa se aprecieze, intr-o miscare usor dezordonata, pana la 3,6070 lei/euro. La ora 13:50, bancile cumparau un euro cu 3,6143 lei si il vindeau cu 3,6242 lei.

Cursul afisat astazi de BNR arata o apreciere cu 1,13% a monedei nationale fata de cea americana, la 2,2839 lei/dolar, de la 2,3100 lei/dolar, cat era ieri.

Leul a ajuns vineri la un nivel maxim al ultimelor noua luni si jumatate fata de dolar, neatins din 25 iulie 2007, cand BNR afisa un curs de referinta de 2,2788 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul american este in usoara revenire fata de moneda europeana, de la nivelul minim istoric de 1,5912 dolari/euro atins joi, iar la ora 13:50, euro era cotat la 1,5827 dolari.

Banca centrala a afisat, in prima parte a acestei zile, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,29% pe an, fata de cel de 10,03% pe an din ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 10,79% pe an, de la 10,53% pe an, cat era ieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri