Moneda nationala s-a depreciat cu peste un ban pana la 3,6238 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat ieri de banca centrala, ca urmare a scaderii interesului investitorilor straini pentru plasamentele in lei, dar este sustinuta in continuare de dobanzile ridicate din piata, spun dealerii.
Cursul de referinta afisat in ultima sedinta a saptamanii trecute de BNR, de 3,6130 lei/euro, nu mai fusese atins din 4 februarie, cand banca centrala a anuntat un curs de 3,6095 lei/euro.

"Cred ca jucatorii din strainatate nu mai sunt asa de interesati de leu, dar moneda nationala este ajutata in continuare de dobanzile mari din piata interbancara", a spus dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Florin Tugneanu, citat de NewsIn.

Leul s-a apreciat in prima parte a zilei de ieri de la 3,6320-3,6370 lei/euro la 3,6270-3,6320 lei/euro. Dupa ora 13:30, leul se tranzactiona usor peste nivelul de 3,6200 lei/euro. Cursul afisat de BNR arata o depreciere cu aproape 0,5% a monedei nationale fata de cea americana, la 2,2951 lei/dolar, de la 2,2839 lei/dolar, cat era vineri.

Leul ajunsese, in sedinta precedenta, la un nivel maxim al ultimelor noua luni si jumatate fata de dolar, neatins din 25 iulie 2007, cand BNR afisa un curs de referinta de 2,2788 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul american s-a apreciat fata de euro, osciland intre 1,5661 dolari/euro si 1,5850 dolari/euro, iar la ora 13:50, euro era cotat la 1,5826 dolari.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de ieri, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,49% pe an, fata de cel de 10,29% pe an din sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 10,99% pe an, de la 10,79% pe an, cat era vineri.

Banca Nationala a Romaniei atras 6,3 milioane lei in depozite cu scadenta pe 29 aprilie, pentru care banca centrala plateste o dobanda egala cu cea de politica monetara de 9,5% pe an. Suma reprezinta doar 1% din cea atrasa in cadrul celei mai recente operatiuni de sterilizare, din 7 aprilie 2007, cand banca centrala a scos din piata 630 milioane lei, alcatuind depozite cu scadenta la doua saptamani.

"Suma este foarte mica, deoarece leii se tin pentru plati si pentru alcatuirea rezervelor minime obligatorii", a spus Tugneanu. El a explicat, de asemenea, ca, in conditiile de lichiditate restransa din piata, dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la un nivel ridicat, de 10-11% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri