Noul act normativ reglementeaza modalitatile de colectare a contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii obligatorii, precum si procedurile de prelucrare a declaratiilor, calcul, evidenta si virare a contributiilor individuale catre fondurile de pensii de pe pilonul II, conform unor surse oficiale, citate de NewsIn.

De asemenea, norma reglementeaza si procedurile de transmitere a informatiilor legale intre societatile implicate in procesul de colectare si virare la fondurile de pensii a contributiilor.

Potrivit normei, contributia la fondul de pensii este parte din contributia individuala datorata de asigurat la sistemul public de pensii si se vireaza de catre platitor in aceleasi conditii si la aceleasi termene cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale, potrivit datelor CSSPP.

Din momentul inceperii activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii este de 2% din baza de calcul - veniturile brute lunare.

Citeste si:

In termen de opt ani de la inceperea activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii se majoreaza la 6% din venitul brut, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.

Colectarea contributiilor datorate fondurilor de pensii incepe odata cu declararea contributiilor de asigurari sociale datorate pentru luna de referinta martie 2008. Termenul limita de efectuare a primelor viramente catre fondurile de pensii, aferente lunii martie 2008, este 20 mai 2008.

Aspectele de regim sanctionator pentru colectarea si declararea contributiilor in sistem intra sub incidenta Legii pensiilor publice.

Norma privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe pagina de internet a CSSPP.