Strangerea de capital devine din ce in ce mai dificila pentru banci, care recurg tot mai des la rezerve interne, si peste o vreme mai multe banci s-ar putea gasi in situatia de a vinde actiunile la un pret redus, relateaza NewsIn.
Astfel, actiunile bancilor ar putea primi doua lovituri, din deteriorarea performantei afacerilor companiei si din dificultatea strangerii de fonduri.

De exemplu, Wachovia Corp, care a efectuat la inceputul saptamanii o majorare de capital in valoare de 7 miliarde dolari (4,4 miliarde euro), a vandut peste jumatate dintre actiunile oferite la un pret sub cotatia de la inchiderea sedintei de la sfarsitul saptamanii trecute.

Investitorii Washington Mutual Inc au fost confruntati cu situatie mult mai rea cand grupul a vandut valori mobiliare in valoare de 7 miliarde dolari saptamana trecuta, inclusiv 1,54 miliarde dolari (975 milioane euro) in actiuni, vandute la un pret cu o treime mai mic decat nivelul de tranzactionare din ziua precedenta.

Emisiunea a urmat unei vanzari de actiuni preferentiale de 3,9 miliarde dolari (2,4 miliarde euro), efectuata de Washington Mutual la sfarsitul anului trecut.

Citigroup Inc a colectat peste 30 miliarde dolari (19 miliarde euro) de la sfarsitul anului trecut, prin mai multe majorari de capital.

Citi a strans capital in principal de la fondurile suverane de investitii si de la investitorii privati si, intr-o masura mai mica, din pietele publice. Washington Mutual a majorat capitalul la inceputul acestei luni prin intermediul investitorilor, printre care si fondul privat de investitii TPG Inc.

"Se ajunge la punctul in care investitorii spun "cat de adanca este prapastia si, daca ai continua sa arunci bani in ea, ce profit ai avea?"", a declarat Jim Huguet, co-directorul executiv din cadrul Great Companies LLC, companie ce gestioneaza aproximativ 375 milioane dolari (237 milioane euro).
Cat de adanca este prapastia ar putea fi dificil de estimat, scrie NewsIn.

Bancile au majorat deja capitalul cu aproape 200 miliarde dolari (126 miliarde euro), dupa ce au inregistrat deprecieri ale activelor de circa 300 miliarde dolari (190 miliarde euro) la nivel mondial.
Unii analisti au estimat ca pierderile totale se vor ridica la peste 1.000 miliarde dolari (633,34 miliarde euro), incluzand fondurile de hedging si companiile sustinute de guvern, precum Freddie Mac si Fannie Mae.

Analistii din cadrul Lehman Brothers au estimat la inceputul acestei luni ca nivelul pierderilor se va ridica la 400 miliarde dolari (253 miliarde euro) pana la sfarsitul anului.

Multi investitori considera ca cea mai dificila perioada pentru bancile de investitii a fost depasita, pentru ca aceste companii inregistreaza deprecieri ale activelor pe baza preturilor pietei, care au scazut brusc.

La inceputul lunii aprilie, UBS si Deutsche Bank au afisat pierderi, iar UBS a anuntat ca va face o majorare de capital de 15 miliarde dolari (9,5 miliarde euro). Lehman a anuntat, de asemenea, ca a vandut valori mobiliare convertibile in valoare de 4 miliarde dolari.

In ianuarie, o serie de anunturi de acest gen ar fi putut afecta cotatia actiunilor financiare, insa acestea s-au apreciat, pentru ca investitorii au considerat ca bancile depasisera pragul cel mai greu.

Bancile de investitii se confrunta insa in continuare cu dificultati, printre care incetinirea activitatilor de fuziune si rezultate comerciale mai slabe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri