Desi scaderea lichiditatii s-a pastrat, am putut asista la o crestere a preturilor la majoritatea societatilor pe care s-a jucat, exceptie facand titlurile DETLV, unde si preturile si volumele au avut mici oscilatii, teminand, totusi, saptamana in pretul de 7370 ROL la scadenta de iunie si 8050 ROL la scadenta de septembrie (de la 7300 ROL, respectiv 7980 ROL, la sfarsitul primei saptamani a lunii).

Petrom, actorul principal

Actorul principal pe piata derivatelor a fost DESNP (Petrom), pe care s-au tranzactionat 1499 de contracte din cele 3825 efectuate in toata saptamana, inregistrand un randament de 39%.

Raportat la saptamana trecuta cresterea pretului este de 302 ROL (iunie) ┬– 370 (septembrie) ROL, atingand pretul de 3952 ROL la scadenta de iunie, respectiv 4150 ROL la cea de septembrie.

Cresterea lichiditatii si a preturilor in domeniul petrolier ar putea fi datorata liberalizarii preturilor si aprecierii leului fata de EURO din ultima perioada, plus zvonurile extinderii Petrom si pe piata externa, in Turcia si Kazakhstan.

SIF2, pe locul doi

Pe locul doi ca numar de contracte in topul primelor societati tranzactionate s-a aflat DESIF2, avand un randament de 14,82 %, in lupta stransa cu titlurile DERRC, cu un randament de 13,75%.

Cresterea a fost mai mare in cazul SIF-urilor, de la 10560 ROL la 10910 ROL, la sfarsitul acestei saptamani, pentru scadenta de iunie si de la 11400 ROL la 11800, la scadenta din septembrie.

Ascensiunea in cazul derivatelor de RRC a fost una destul de mica, dar volabilitatea a fost buna, oferind posibilitati de intra-day-uri.

Nu lipsesc de la tranzactionare nici contractele DESIF5 sau DETLV, acestea avand evolutii putin mai sterse, cu randamente de 7,45 % respectiv 8,1 %, EURO/USD cu un randament de 6,8% raportat la numarul total de contracte tranzactionate.

S-au mai facut operatiuni si pe societatile DECMP, DEIMP, DERBR si DEBCC, dar volumele tranzactionate au fost nesemnificative.