Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras 1,2 miliarde lei (330,4 milioane euro) in depozite cu scadenta pe 23 aprilie, pentru care BNR plateste o dobanda egala cu cea de politica monetara de 9,5% pe an, a declarat dealerul Bancii Transilvania Florin Bota, citat de NewsIn.

La licitatie au participat 11 banci, iar faptul ca depozitele constituite de BNR pentru acesta licitatie sunt pe o saptamana le permite bancilor sa foloseasca acesti bani si la rezervele minime obligatorii a caror perioada de constituire se incheie pe 23 aprilie.

BNR atras si la inceputul saptamanii lichiditate din piata, tot la o dobanda de 9,5% pe an, dar bancile nu au fost dispuse sa ofere decat 6,3 milioane lei pentru ca depozitele folosite aveau scadenta pe 29 aprilie, in urmatoarea perioada de constituire a rezervelor obligatorii.

Licitatia de marti a avut, insa, succes, la aceasta participand 12 banci care au plasat 2,23 miliarde lei in depozitele BNR cu dobanda de 9,5% pe an, pentru ca scadenta acestora era pe 22 aprilie.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de azi, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,92% pe an, fata de cel de 8,89% pe an din sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut usor la 9,42% pe an, de la 9,39% pe an, cat era ieri.

Dobanzile overnight se situau la un nivel de aproape 9% pe an azi dimineata, iar dupa interventia BNR care a mai redus excesul de lichiditate din piata, dobanzile la depozitele pentru o zi au crescut la 9,5-10% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Piața de asigurări RCA din România, cea mai mare rată a daunei din regiune
Setari Cookie-uri