Arbitrul pensiilor a lansat in dezbatere publica norma care reglementeaza cadrul legal privind fuziunile, in care un fond de pensii obligatorii (pilonul II) este absorbit de catre un altul, si stabileste reguli privind protectia participantilor, a anuntat CSSPP.
Astfel, fuziunea intre doua fonduri de pensii de pe pilonul II va putea fi efectuata la initiativa reprezentantilor acestora prevazuti in contractul de societate civila, care vor elabora un proiect de act aditional de modificare a respectivului contract de societate civila.

Participantii care nu agreeaza conditiile fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati la un alt fond de pensii administrat privat, potrivit datelor CSSPP.

De asemenea, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) va procesa mai repede - lunar si nu trimestrial - cererile de transfer aparute in urma unui proces de fuziune intre fonduri.

Pentru fiecare dintre participantii fondului absorbit se va calcula un nou numar de unitati de fond. Proiectul de norma contine formula de calcul al numarului de unitati la fondul absorbant aferent fiecarui participant preluat, precum si formula de calcul al numarului total de unitati de fond aferent noului activ al fondului absorbant, dar si operatiunile care trebuie efectuate de catre depozitarul fondului absorbit, se mai spune in comunicat.

Administratorul fondului de pensii absorbit are obligatia de a acoperi din provizionul tehnic eventualele diferente negative intre valoarea activului personal al fiecarui participant care va fi preluat si valoarea garantata prin lege.

In ce priveste etapele operatiunii de fuziune, in primund are loc preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul absorbit la fondul absorbant. Urmeaza preluarea de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant a activelor ramase dupa transferul participantilor la alte fonduri de pensii obligatorii, potrivit informatiilor CSSPP.

Dupa acesti pasi, se va retrage autorizatia fondului de pensii si a administratorilor absorbiti, dupa finalizarea procedurii de transfer a activelor. De asemenea, se va retrage si autorizatia emisa de catre Comisie pentru prospectul schemei de pensii private a fondului absorbit si se va face avizarea modificarii prospectului schemei de pensii private a fondului absorbant.

Norma privind protectia participantilor in cazul fuziunii fondurilor de pensii obligatorii reglemeteaza, printre altele, modul de autorizare de catre CSSPP a cererii privind fuziunea, in doua etape - prealabila si definitiva, precum si documentele si termenele necesare in cadrul procesului de fuziune, se mai spune in comunicat.

Norma mai reglementeaza obligatia administratorilor fondurilor care fuzioneaza de a face publica operatiunea de fuziune si continutul minim al anuntului public privind fuziunea, de a informa participantii preluati asupra situatiei activului personal preluat si, daca este cazul, de a informa toti participantii asupra modificarii prospectului schemei de pensii private.

De asemenea, in norma sunt stabilite obligatiile administratorului fondului absorbit in perioada cuprinsa intre data primirii deciziei de autorizare prealabila a fuziunii si data stabilita pentru efectuarea transferului de active catre fondul absorbant, precum si obligatia intocmirii, de catre administratorii fondurilor care au fuzionat, a unor situatii financiare suplimentare reguli privind calculul valorii activului net al fondului, potrivit datelor CSSPP.

Potrivit proiectului de norma, transferul instrumentelor financiare admise la tranzactionare pe o piata reglementata intre cele doua fonduri va fi considerat transfer direct in sensul legislatiei pietei de capital, iar administratorul fondului de pensii absorbant are obligatia de a efectua toate procedurile necesare de evidentiere a noului detinator de instrumente, in functie de natura activelor detinute.

Proiectul de norma privind fuziunea fondurilor de pensii administrate privat este disponibila pe pagina de internet a CSSPP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri