Pietei de capital romanesti ii lipseste ceea ce ii lipseste, de fapt, Romaniei, adica un mediu economic stabil“, declara directorul executiv al societatii de brokeraj Confident Invest, Nicolae Ghergus.

De asemenea, ii „lipsesc autoritatile care sa inteleaga rolul si functiile Bursei, precum si o comisie de supraveghere a pietei, care sa priceapa ca suprareglementarea nu este in folosul pietei de capital, iar opiniile participantilor nu trebuie ignorate“, mai spune brokerul.

Presedintele societatii de brokeraj Active International, Mihaela Neagu, afirma, la randul sau, ca Bursei ii lipsesc lichiditatea si cunoasterea produsului bursier in randul populatiei“.

De asemenea, brokerii sustin ca pe piata de capital autohtona nu se regasesc investitorii institutionali, atutohtoni sau romani. „Ei ar putea creste lichiditatea pietei si ar face-o mai dinamica“, este de parere Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest.

„Din pacate, acest lucru este conditionat atat de situatia macro si microeconomica a Romaniei, cat si de contextul geo-eco-politic in care se afla tara noastra“, precizeaza el.

Pe fondul acestor lipsuri, Bursa inregistreaza zi de zi valori totale ale tranzactiilor mai mult decat modeste.

„Domeniile financiar-bancar si petrolier sunt cele mai cautate de investitorii de la Bursa“


„In aceste momente de slaba lichiditate a pietei, ponderea cea mai mare a tranzactiilor este data de societatile de la categoria I a BVB, precum si de SIF-uri“, afirma Marcel Murgoci.

„Domeniile financiar-bancar si petrolier sunt cele mai cautate de catre investitori“, spune el, adaugand ca, deocamdata, lipsesc de pe piata sectoarele telecomunicatii, transporturi, utilitati si informatica. Cel din urma domeniu va fi partial reprezentat de compania Flamingo, care urmeaza sa se listeze la Bursa. Sectorul financiar-bancar contribuie cu o capitalizare de 30,4% a pietei, in timp ce sectorul petrolier, cu 56,9%.

Fuziunea intre BVB si Bursa Electronica Rasdaq (BER) ar putea schimba imaginea pietei de capital autohtone in Europa. Nicolae Ghergus opineaza ca „aceasta fuziune va concentra eforturile brokerilor, singurii care au facut ceva pana acum pentru piata de capital, de a promova serviciile de investitii financiare din Romania si imaginea Bursei in lume, promovare care va veni in sprijinul unui guvern care va intelege importanta pietei de capital“. In acelasi timp, presedintele societatii Active International este de parere ca fuziunea intre BVB si BER va duce la o piata unica, consolidata, care are toate premisele pentru a deveni cea mai puternica din regiune“.

Brokerul considera ca aceasta fuziune va conferi Romaniei o mai mare vizibilitate in randul burselor din Europa, ceea ce va determina cresterea numarului investitorilor straini pentru investitii in instrumentele financiare tranzactionate pe piata de capital romaneasca“. Desigur, cu conditia „sa fim pregatiti sa actionam asa cum i-a obisnuit comunitatea europeana“, precizeaza Mihaela Neagu. „Cu responsabilitate si cu transparenta“. „Pe langa toate acestea, Romania trebuie sa-si mentina un risc de tara cat mai scazut si sa convinga ca poate indeplini toate cerintele impuse de Uniunea Europeana“, adauga brokerul.