Fiecare potential jucator la Bursa isi gandeste portofoliul de investitii in functie de obiectivele si asteptarile personale si, nu in ultimul rand, de suma de bani pe care o va plasa pe piata de capital. Portofoliul este alcatuit potrivit \"profilului investitorului\", sustin specialistii de la societatea de brokeraj Active International
Alegerea companiilor ale caror actiuni vor fi cumparate, este un gest pur personal, brokerii putand, eventual, sa dea sfaturi, la solicitarea clientului.

La Bursa, este obligatoriu sa se porneasca cu dreptul, sa se stabileasca momentul potrivit pentru a intra pe piata. Brokerii de la Active International spun ca, daca piata bursiera inregistreaza cresteri consecutive, este bine sa se astepte, deoarece preturile actiunilor sunt mari si, in plus, pot aparea scaderi.

Conteaza foarte mult cum se misca piata, afirma Mihaela Petre, broker la Active International. "De exemplu, se poate intampla ca preturile unor titluri sa explodeze, asa cum s-a intamplat, la un moment dat, cu titlurile SIF-urilor. Intr-o astfel de situatie, investitorii ar putea vinde, iar apoi sa-si rascumpere actiunile".

Titlurile trebuie cumparate la un pret cat mai avantajos, adica mic. Doar investitorul poate aprecia cat de mic este pretul unei actiuni la un moment dat, afirma brokerul.

Majoritatea analistilor din piata sustin ca perioadele cele mai bune pentru Bursa sunt primavara si toamna, mai ales pentru investitiile de portofoliu, adica cele pe termen lung.

Primavara au loc evenimente precum acordarea de dividende, inregistrarea actionarilor care vor beneficia de majorari de capital, companiile emitente isi prezinta rezultatele financiare de la inceputul anului. Toamna, piata isi revine dupa perioada de vara, in care activitatea este, de regula, mai slaba.

Iata o varianta de portofoliu in valoare de 50 de milioane de lei. Pentru ca suma este relativ mica, va fi un portofoliu pe termen mediu, pe doua-trei luni, afirma Mihaela Petre.

Ce actiuni si cate pot fi cumparate de acesti bani? Brokerii de la Active International ofera o sugestie: se pot cumpara doar doua titluri ale unor societati mari sau se pot cumpara mai multe actiuni ale unor societati mai mici, pentru ca riscul sa fie diversificat.

Cu 50 milioane de lei nu se pot face tranzactii speculative.

Asadar, in cazul primei variante, putem alege un SIF si o banca. De exemplu, 2000 de actiuni SIF 5 Oltenia si 3000 de titluri ale Bancii Transilvania, spune brokerul de la societatea mentionata. Sau, se pot cumpara 500 de titluri SIF 2 Moldova, 1000 de titluri la Petrom si de restul, actiuni la companii mai mici, care au insa o evolutie buna pe piata, cum ar fi cele din sectorul farmaceutic.

Societatile de investitii financiare sunt diferentiate in functie de activitatea companiilor incluse. SIF 3 Transilvania, de exemplu, are reputatia in piata de cel mai stabil titlu, sectorul preponderent de activitate fiind turismul, ne spune Mihaela Petre.

Se mai stie ca pretul la SIF 3 creste si scade destul de putin si ca SIF 4 Muntenia este cea mai ieftina actiune dintre SIF-uri. Brokerii de la Active International atrag atentia ca un portofoliu de 50 de milioane de lei, nu permite efectuarea de tranzactii speculative sau, in termeni specifici pietei, intra-day. Si aceasta pentru ca, eventualul castig obtinut intr-o zi, nu acopera comisionul societatii si impozitul.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri