Banca centrala ar putea mari inca o data dobanda de politica monetara, pana la 9,75% sau 10% pe an, pe seama nivelului ridicat al inflatiei, ceea ce ar putea atrage si aprecierea leului la 3,40 lei/euro pana la finalul anului, a declarat economistul sef al BRD SocGen.

"Suntem ferm convinsi ca presiunile inflationiste din ultima perioada a anului trecut vor fi vizibile inca doua-trei luni de acum incolo, dupa care revenirea preturilor pe o panta descendenta e mai mult decat posibila", a spus economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, citat de NewsIn.

Acesta a estimat ca inflatia anuala se va mentine in apropierea nivelului de 9% pana in iulie, dupa care s-ar putea tempera pana la 7% la finalul lui 2008.

Chiar daca BNR va decide sa mareasca, din nou, dobanda cheie, analistii BRD se asteapta ca banca centrala sa o micsoreze ulterior, pana la 9% - eventual in ultimul trimestru al acestui an, ca urmare a temperarii inflatiei la 7% pana la finalul lui 2008, cu un nivel mediu de 8% al cresterii preturilor in acest an.

"Cursul de schimb leu/euro va continua sa depinda mai mult de evolutia turbulentelor financiare internationale si mai putin de evolutia temporara a deficitului de cont curent si a inflatiei Romaniei. Pe masura ce situatia financiara a marilor banci internationale se va limpezi, iar contextul international se va linisti, ne asteptam ca leul sa isi reia tendinta de apreciere", sustin analistii BRD SocGen.

Astfel, leul s-ar putea aprecia la 3,40 lei/euro pana la finalul anului 2008, iar nivelul mediu al acestuia s-ar putea situa la 3,55 lei/euro.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat o inflatie anuala de 8,63% in martie, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste o inflatie de 3,8% la finalul acestui an, dar anticipeaza o crestere cu 5,9% a preturilor in decembrie 2008.

Banca centrala a majorat in ultimele luni de patru ori consecutiv rata dobanzii de politica monetara, de la 7% la 9,5% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dancila spune ca nu a discutat cu Liviu Dragnea