Banca centrala ar putea mari inca o data dobanda de politica monetara, pana la 9,75% sau 10% pe an, pe seama nivelului ridicat al inflatiei, ceea ce ar putea atrage si aprecierea leului la 3,40 lei/euro pana la finalul anului, a declarat economistul sef al BRD SocGen.
"Suntem ferm convinsi ca presiunile inflationiste din ultima perioada a anului trecut vor fi vizibile inca doua-trei luni de acum incolo, dupa care revenirea preturilor pe o panta descendenta e mai mult decat posibila", a spus economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, citat de NewsIn.

Acesta a estimat ca inflatia anuala se va mentine in apropierea nivelului de 9% pana in iulie, dupa care s-ar putea tempera pana la 7% la finalul lui 2008.

Chiar daca BNR va decide sa mareasca, din nou, dobanda cheie, analistii BRD se asteapta ca banca centrala sa o micsoreze ulterior, pana la 9% - eventual in ultimul trimestru al acestui an, ca urmare a temperarii inflatiei la 7% pana la finalul lui 2008, cu un nivel mediu de 8% al cresterii preturilor in acest an.

"Cursul de schimb leu/euro va continua sa depinda mai mult de evolutia turbulentelor financiare internationale si mai putin de evolutia temporara a deficitului de cont curent si a inflatiei Romaniei. Pe masura ce situatia financiara a marilor banci internationale se va limpezi, iar contextul international se va linisti, ne asteptam ca leul sa isi reia tendinta de apreciere", sustin analistii BRD SocGen.

Astfel, leul s-ar putea aprecia la 3,40 lei/euro pana la finalul anului 2008, iar nivelul mediu al acestuia s-ar putea situa la 3,55 lei/euro.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat o inflatie anuala de 8,63% in martie, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste o inflatie de 3,8% la finalul acestui an, dar anticipeaza o crestere cu 5,9% a preturilor in decembrie 2008.

Banca centrala a majorat in ultimele luni de patru ori consecutiv rata dobanzii de politica monetara, de la 7% la 9,5% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri