Bursa nu poate fi donata brokerilor, pentru ca piata de capital este o institutie unde firmele aduna bani de la investitori si nu poti sa pui institutia brokerului in centru, a declarat ieri, pentru „Averea“, Florin Pogonaru (foto stanga), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR). El a criticat proiectul de lege privind transformarea Bursei din institutie de interes public in societate pe actiuni, care prevede ca patrimoniul institutiei va fi impartit intre brokeri. „Ar trebui sa fie un proces total transparent, derulat fie prin licitatie, fie prin oferta publica“, spune presedintele AOAR. In replica, Sergiu Oprescu (foto dreapta), presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), spune ca preluarea pietei de catre brokeri este un lucru firesc, deoarece ei sunt creatorii acesteia si principalii finantatori. „Bursa a fost infiintata prin contributia brokerilor de la bun inceput. Nu vorbim aici de o privatizare, pentru ca statul nu are vreo actiune la Bursa. Este o institutie publica, finantata de brokeri.
Noi dorim sa trecem de la o institutie de interes public la una demutualizata, adica unde proprietari vor fi brokerii. Si pana acum Bursa a functionat din banii brokerilor“, a spus Oprescu.

La randul sau, Pogonaru argumenteaza cu faptul ca nici o bursa din Europa nu s-a privatizat in acest fel si ca nu se poate spune ca doar brokerii au contribuit la functionarea acestei institutii, prin plata unor comisioane. „Comisioane au platit si investitorii si emitentii“, spune el. Disputa actuala se poarta in jurul Depozitarul lui Central, institutie esentiala a pietei, care garanteaza ca tranzactiile din piata se transforma in actiuni si bani. Pogonaru nu este de acord ca Bursa sa fie actionar majoritar la Depozitarul Central, cu 51% din actiuni, in conditiile in care contributia ei va fi in natura, adica cu piata in sine, evaluata la 16 milioane de euro. Daca vor sa devina actionari la Depozitarul Central, alti investitori trebuie sa scoata bani din buzunar, spune el. Bursa are un capital social de 5 milioane euro, ne-a declarat Oprescu. Blocajul actual afecteaza planurile de fuziune cu piata Rasdaq, a mai spus presedintele Bursei.