Dupa companiile de asigurare a venit si vremea intermediarilor din acest domeniu sa treaca printr-un rapid proces de adaptare la piata. Pana in 2007, potrivit unor surse din piata, din cei aproximativ 250 de brokeri vor disparea cel putin o treime.
Armonizarea legislatiei romanesti cu a Uniunii Europene va provoca mutatii importante in bransa intermediarilor din asigurari. Noi ne dorim sa ramana cat mai multi dintre brokerii care activeaza in prezent, dar nu mai poate fi tolerata situatia in care se vand asigurari la gogoserii. Brokerii trebuie sa fie profesionisti si sa se ocupe doar de aceasta afacere. Pana acum au fost parcurse cateva etape. Urmeaza si altele. Astfel, fiecare societate de intermediere trebuie sa introduca sintagma broker de asigurare n denumirea firmei, masura care a avut ca termen de finalizare luna martie 2005. Pna la finele lunii iunie, capitalul social al brokerilor va creste cu 100 de milioane lei, la 250 milioane lei. De asemenea, acestia trebuie sa ncheie o polita de asigurare de raspundere profesionala, a declarat Mihai Tecau, secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Daca gresesc atunci cand intermediaza politele, brokerii vor trebui sa plateasca. Pentru a nu fi pusi in situatia sa dea din casierie sume enorme de bani, ei vor trebui sa fie, la randul lor, asigurati. Potrivit normelor, de la 1 ianuarie 2006 brokerii vor ncheia o polita de raspundere profesionala n valoare de 750.000 de euro per eveniment sau de un milion de euro la nivel agregat (mai multe evenimente in acelasi interval de timp), iar din ianuarie 2007 valorile asigurate vor creste cu 250.000 de euro n cazul unui eveniment si cu 500.000 de euro la nivel agregat.

Dominatia occidentala

Piata romaneasca este dominata de marii brokeri din Vest, care continua sa-si intareasca pozitiile. Odata cu dezvoltarea economiei romanesti, tot mai multe companii puternice au intrat pe piata autohtona, iar aceste corporatii sunt obisnuite sa lucreze cu reprezentante ale brokerilor internationali cu care sunt parteneri traditionali. Asa se face ca felia cea mai mare din piata este ocupata de vestici. Cu cat vor exista mai multe societati de brokeraj puternice, cu atat clientul se va orienta catre acela care ofera cel mai bun produs. Pe de alta parte, activitatea de brokeraj in asigurari presupune investitii mari. Exista si societati care doar pretind ca fac brokeraj. Au lucrat doi ani pe piata financiara, si-au deschis birouri de asa-zis brokeraj, dar sunt lipsite de experienta si vor disparea, vor fi inghitite de societati mari, a precizat Friedrich Geist, directorul general al brokerului in asigurari EPM.

Afacere de 25 de milioane de euro

Volumul primelor subscrise intermediate de brokerii de asigurare ar putea atinge, la sfarsitul anului 2005, o pondere de 20% din totalul pietei asigurarilor, comparativ cu aproximativ 14% n 2004, a declarat presedintele asociatiei firmelor de profil - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Majoritatea reprezentantilor companiilor de asigurari se asteapta ca n 2005 industria de profil sa atinga sau chiar sa depaseasca un miliard de euro din prime subscrise. Aceasta estimare se bazeaza pe conditiile actuale din piata de profil, fara a lua n calcul o eventuala obligativitate a ncheierii unei polite de asigurare a locuintei de catre persoanele fizice sau un posibil boom al asigurarilor de sanatate, a adaugat Andriescu, prezent la conferinta Impactul directivei europene a intermedierii n asigurari pentru consumatorul de asigurari din Romnia.

Piata intermediarilor

Potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), brokerii au intermediat prime brute subscrise n suma de peste 120 milioane euro n anul 2004, la un volum al pietei de 863 milioane de euro. Comparativ cu 2003, cota brokerilor a crescut cu trei procente, iar numarul lor a avansat de la 191 la 247. De asemenea, comisioanele ncasate de societatile de intermediere aproape ca s-au dublat, ajungnd la 25 milioane euro, conform CSA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri