Ministerul de Finante spera sa listeze titlurile de stat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in septembrie, si ar putea emite obligatiuni in lei, pe zece si 15 ani la sfarsitul anului 2008.
Romania a liberalizat complet pietele de capital in 2006, insa are o piata secundara a creditelor foarte putin dezvoltata, emisiuni limitate de titluri de stat si o bursa destul de redusa ca amploare.

Oportunitatile de investitii de portofoliu raman rare si cea mai mare parte a banilor din strainatate sunt stocati in depozite bancare pe termen scurt sau in piata proprietatilor.

Nanu a spus ca strategia de management a datoriei publice pe termen mediu, cea dintai a Romaniei, va raspunde nevoii de lichiditate si de termele mai lungi ale scadentelor.

"Implementarea acestei strategii va stabili premisele pentru o piata secundara mai lichida, din moment ce principalele instrumente la care ne referim in aceasta strategie sunt valorile mobiliare guvernamentale", a declarat Stefan Nanu, directorul departamentului de trezorerie din cadrul ministerului .

"Este nevoie de instrumente mai lichide, pe o gama mai larga de scadente, pentru a avea un randament mai ridicat pe o perioada mai mare de timp", a spus Nanu.

Strategia, care a fost publicata de minister saptamana trecuta si care trebuie sa fie aprobata de cabinet, evidentiaza titlurile de stat ca principal instrument de management al datoriei de stat, in locul imprumuturilor de la agentiile multinationale, ca in trecut.

Scadentele pe termen mai lung sunt necesare in mod deosebit, in contextul in care Romania trece la sistemul de pensii private si fondurile de pensii sunt in cautare de oportunitati de investitii.

"Luam in considerare o piata secundara alternativa, prin listarea valorilor mabiliare guvernamentale pe BVB. In iunie sau iulie speram ca vom incepe testele tehnice astfel incat, daca totul merge bine, sa putem lista titlurile de stat in septembrie", a mai spus Nanu.

Strategia, care ar putea fi aprobata de guvern intr-o luna, prevede emisiunea de obligatiuni de pana la 15 ani, in intervalul 2008-2010.

Ministerul ia in calcul emisiunea de valori mobiliare indexate la valoarea inflatiei, de care ar beneficia fondurile de pensii, dar si introducerea operatiunilor de rascumparare si de schimburi de obligatiuni.

Pana in prezent, ministerul s-a concentrat pe instrumente pe termen scurt pentru ca piata a cautat randamente mai mari. Acest fapt se datoreaza accentuarii inflatiei si volatilitatii cursului valutar, determinat de stramtorarea mondiala a lichiditatii.

Pana acum au fost vandute peste 3 miliarde lei in titluri cu scadenta la sase si 12 luni si in obligatiuni pe 3 si 5 ani.

Ministerul, care a majorat planul de emisiune la 11 miliarde lei, fata de aproape 9,5 miliarde lei vanduti anul trecut, a respins in mod repetat licitatii in lunile recente. Randamentele acceptate au depasit nivelul bancii centrale, de 9,5%.

"Date fiind conditiile actuale, in care dobanzile interbancare cresc si estimarile inflationiste se accentueaza, suntem interesati de finantarea pe termen mediu si scurt, nimic peste cinci ani", a mai spus Nanu.

Cu toate acestea, a mai spus ca ministerul ar putea relua planurile de emisiune pe termen lung daca inflatia se tempereaza catre nivelul prevazut de banca centrala in septembrie, de 5,9%, si daca fondurile de pensii private majoreaza cererea titluri de stat.

La inceputul lunii aprilie, Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in iunie, precizand ca a accelerat procesul de listare pentru ca fondurile private de pensii sa poata plasa banii pe care ii vor primi de la buget incepand cu luna mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri