Federal Reserve (Fed), sistemul american de banci centrale, Banca Centrala Europeana (BCE) si banca centrala a Elvetiei au anuntat o extindere a contributiei lor la lichiditatea de pe pietele financiare, in contextul problemelor de refinantare ale bancilor, scrie AFP, citat de NewsIn.
Decizia a fost luata "in contextul in care se observa persistenta presiunilor in ceea ce priveste lichiditatea pe anumite piete de finantare la termen", potrivit unui comunicat afisat de Fed pe pagina sa de Internet.

Masurile anuntate vineri constau intr-o extindere a instrumentelor instituite de la inceputul crizei financiare.

Amploarea lichiditatii furnizate de doua ori pe saptamana de catre Federal Reserve printr-un sistem de licitatii va fi cuprinsa intre 60 miliarde si 75 miliarde dolari, cu incepere din 5 mai. Astfel, cuantumul total se cifreaza la 150 miliarde dolari.

Acordurile de tip "swap" create la sfarsitul lui ianuarie de Fed, BCE si banca centrala a Elvetiei pentru a satisface cererea de dolari a bancilor europene vor avea, de asemenea, o amploare extinsa.

Fed va majora de la 30 la 50 miliarde dolari amploarea lichiditatilor furnizate BCE si la 12 miliarde dolari de la 6 miliarde, a celor furnizate bancii centrale a Elvetiei.

In sfarsit, Federal Reserve a extins gama titlurilor pe care le accepta ca garantii pentru operatiunile de refinantare.

Bancile mari, care functioneaza ca intermediar intre banca centrala si alte banci comerciale, vor putea aduce in garantie titluri sustinute de creante, cu conditia ca acestea sa aiba un calificativ de tip 'AAA' acordat de agentiile de evaluare financiara.

Fed luase o masura asemeanatoare in urma cu cateva saptamani, acceptand titluri sustinute cu credite ipotecare rezidentiale sau comerciale, nu numai titluri a caror rambursare este asigurata pe deplin, cum ar fi titlurile Trezoreriei americane.

"Extinderea tipului de garantii care pot fi aduse ar trebui sa faciliteze conditiile de finantare pentru un tip mai mare de piete financiare", au comentat reprezentantii Fed.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri