Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta.

Astfel, pentru luna mai 2008, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 9,50% pe an, iar hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.

Dobanda de referinta anuntata pentru mai este cu peste 3 puncte procentuale peste cea din august 2007, de 6,10%, care a reprezentat un nivel minim al ultimilor ani. In acea perioada insa, banca centrala steriliza excesul de lichiditate din piata la o dobanda "a pietei", rezultata din confruntarea ofertelor, in timp ce in prezent BNR plateste bancilor la depozitele atrase de la acestea o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara.

Citeste si:

Nivelul actual al dobanzii cheie este cel mai ridicat din august 2005, cand banca centrala a hotarat sa micsoreze dobanda cheie de la 12,50% la 8,50% pe an.

Urmatoarea sedinta de politica monetara are loc marti, 6 mai, iar cea mai mare parte a pietei se asteapta ca BNR sa mentina dobanda cheie la nivelul de 9,5%. Unii analisti nu exclud insa o majorare cu 0,25 puncte procentuale, mai mult cu rol de semnal pentru persistenta presiunilor inflationiste.