Analistii estimau o mentinere a actualului nivel al dobanzii cheie, deoarece efectul unei eventuale majorari ar fi aparut cu intarziere de cateva trimestre, fara a putea influenta revenirea pe o panta descendenta a inflatie.

Totusi, unii dintre acestia au anticipat o majorare, cu un rol de semnal, in contextul accentuarii ingrijorarilor privind inflatia. Astfel, amanarea cresterii preturilor administrate, in special la gaz si electricitate, din aprilie pentru inceputul lui iulie, ar putea determina noi accelerari ale inflatiei in perioada urmatoare.

Majorarea dobanzii cheie la 9,75% denota ingrijorari sporite ale bancii centrale privind nivelul ridicat al inflatiei, ar putea semnala o revizuire a prognozei de 5,9% la sfarsitul acestui an si lasa loc pentru o noua crestere a dobanzii de catre BNR la 10%, sustin analistii.

"Masura este un semnal, tinand cont de efectul marginal pe care aceasta il are pe termen scurt, denota ingrijorari sporite ale BNR in legatura cu inflatia si arata ca e posibila o revizuire a estimarii pentru sfarsitul anului, in cadrul raportului despre inflatie din 8 mai", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, spune ca majorarea dobanzii cheie de marti, cu 0,25 puncte procentuale, lasa loc unei noi cresteri, posibil dupa sedinta de politica monetara din iunie, pana la 10%. De asemenea, el spune ca urcarea dobanzii cheie indica si preocuparea BNR pentru mentinerea cursului de schimb la nivelul curent.

Banca centrala a mai anuntat ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

Citeste si:

De altfel, dobanzile la o zi (overnight) din piata monetara, cele mai sensibile la miscarile de tendinta, se repliasera de mai multa vreme la niveluri de peste 10% pe an.

"Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2008", transmit oficialii bancii centrale.

Majorarea stabilita este a cincea decisa de BNR in ultimele sase luni, banca centrala urcand principalul instrument de politica monetara cu 2,75 puncte procentuale peste rata din octombrie 2007.

Doua alte majorari sucesive, in ianuarie si in februarie, au adus dobanda de politica monetara la 9% pe an, in conditiile in care inflatia anuala a ajuns in februarie la 7,97%, de la mai putin de 4% in primavara anului trecut.

Ulterior, BNR a mai urcat inca o data dobanda, la 9,5%, pe 26 martie, in paralel cu accentuarea inflatiei anuale la 8,63% in a treia luna a anului.