Potrivit prevederilor normei privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat, colectarea contributiilor datorate fondurilor de pensii incepe odata cu declararea contributiilor de asigurari sociale datorate pentru luna de referinta martie 2008.

Angajatorii vor vira catre fondurile de pensii private obligatorii, prin Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), doua procente din contributiile angajatilor pentru pensie.

In termen de opt ani de la inceperea activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii se majoreaza la 6% din venitul brut, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.

Citeste si:

Fiecare angajat care a aderat sau care a fost repartizat la un fond de pensii private obligatorii devine proprietar asupra activului personal strans prin virarea, luna de luna, a unei parti din contributiile datorate sistemului de asigurari sociale.

Norma privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat reglementeaza modalitatile de colectare a contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii private obligatorii precum si procedurile de prelucrare a declaratiilor, calcul, evidenta si virare a contributiilor individuale catre fondurile de pensii de pe pilonul II.

Potrivit normei, contributia la fondul de pensii este parte din contributia individuala datorata de asigurat la sistemul public de pensii si se vireaza de catre platitor in aceleasi conditii si la aceleasi termene cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale, potrivit datelor CSSPP.