"Dorim ca saptamana viitoare strategia de privatizare a CEC sa fie discutata in Guvern", a anuntat Mioara Ionescu, reprezentanta Ministerului Finantelor in Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). "CEC va fi privatizata cu un investitor strategic din domeniul financiar-bancar, de reputatie internationala, care va cumpara pachetul majoritar de actiuni. Un alt pachet va fi oferit salariatilor, iar, daca legea va fi aprobata, alte 9,9 procente vor merge la Fondul Proprietatea, restul de actiuni urmand sa fie tranzactionate pe bursa interna sau internationala", a mai spus Mioara Ionescu.

Astfel, anuntul de privatizare ar putea fi lansat inainte de 15 iulie si, in aceste conditii, potentialii ofertanti pot depune scrisorile de interes pana la 15 august, transmite Mediafax citand surse din comisia de privatizare. "In luna mai, creditele acordate de CEC au crescut cu 18%, pornind, totusi, de la o baza destul de redusa, de numai 6500 de miliarde de lei. De asemenea, am intrat pe profit, mult mai repede decat ma asteptam", a anuntat ieri presedintele CEC, Eugen Radulescu. Prezent la seminarul privind privind privatizarea CEC, organizat de publicatia Banii Nostri si de Casa de Economii si Consemnatiuni, Dan Pascariu, vicepresedintele HVB, a declarat ca majorarea volumului de credite se datoreaza dobanzii reduse, de numai 12%. "O asemenea dobanda nu acopera costurile", a acuzat Dan Pascariu. La randul sau, presedintele CEC a declarat ca institutia pe care o conduce nu face dumping pe piata bancara, dobanda acoperind nu numai costurile CEC, ci asigurand si o marja onorabila de profit.

De asemenea, Pascariu a declarat, in perspectiva privatizarii CEC, ca reteaua de 1400 unitati din toata tara nu reprezinta neaparat un avantaj, ci, mai degraba, un pasiv, avand in vedere costurile cu intretinerea acestora. Totusi, el a fost de acord ca, in viitor, o asemenea retea, care cuprinde si peste 700 unitati in mediul rural, va fi benefica pentru viitorul proprietar, chiar daca a anuntat ca HVB nu este interesata de CEC. "Sa nu uitam ca BCR si CEC sunt ultimele unitati bancare de stat din Europa Centrala si de Est scoase la privatizare, ceea ce le face extrem de atractive", a afirmat Pascariu. La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat ca, indiferent ce va dori viitorul proprietar sa faca din CEC, banca sau casa de economii, piata bancara din Romania va avea un competitor extrem de important.

Mioara Ionescu a anuntat ca, printre alte "nume grele" interesate de privatizarea acestei institutii bancare se afla Rabobank, Erste, Reiffeisen Bank, Dexia, Unicredito.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri