Firma austriaca de asigurari Uniqa a intrat ieri in posesia actiunilor pe care le-a achizitionat de la actionarul majoritar Nova Trade si va participa la administrarea companiei, cu conditia ca Astra sa isi rezolve litigiile curente, a precizat firma austriaca intr-un comunicat. Anuntul companiei austriece apare dupa ce ieri CNVM a deblocat transferul si decontarea unui pachet de 27% din actiunile Astra, cumparat de Uniqa. Tranzactia de zece milioane euro fusese blocata pentru ca exista un proces pe rol intre actionarii minoritari si proprietarul majoritar, care contestau majorari anterioare de capital.

Totodata, Uniqa intentioneaza sa preia, in viitor, controlul companiei Astra, al carui presedinte este Dan Adamescu. Daca Astra va initia o noua majorare de capital social, vom lua parte la aceasta, a declarat pentru Averea Andreas Brandstetter, membru al Consiliului de administratie al Uniqa. Intre timp, cele patru SIF-uri actionare minoritare la Astra, aflate intr-un proces pe rol cu Nova Trade, sunt pe cale sa ajunga la o intelegere cu Dan Adamescu, presedintele Astra. CNVM a blocat tranzactia pentru a se asigura ca Uniqa a inteles care este situatia companiei, ne-a declarat un oficial al arbitrului pietei de capital. Actionarii minoritari banuiesc insa ca, pentru a-si pastra controlul asupra companiei, Adamescu ar fi dorit sa opereze o majorare de capital social in numerar cu banii astfel obtinuti. In acest caz, explica Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, s-ar fi diminuat si actiunile cumparate de Uniqa, impreuna cu cele ale celorlalti actionari minoritari.

Este prematur sa vorbim acum despre o noua majorare a capitalului dar, in cazul in care compania va initia o astfel de actiune, vom lua parte la aceasta, ne-a declarat Andreas Brandstetter, membru al Consiliului de administratie al Uniqa. Fercala ne-a declarat ca cele patru SIF-uri sunt in negocieri si ar putea ajunge la o intelegere cu Adamescu privitoare la o eventuala vanzare a pachetului lor minoritar. Reprezentantii Astra nu au putut fi contactati.

SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana, au actionat in judecata actionarul majoritar al Astra pentru ca acesta a majorat in 2003 capitalul social al companiei, incluzand in structura sa un imobil, fapt interzis de lege pentru companiile de asigurare cu un istoric pe piata.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri