Bancile nu vor lucra cu publicul in intervalul 30 iunie - 4 iulie. E bine ca plata ratelor la credit aferente lunii in curs sa fie facuta pana in 29 iunie, de la banca la banca fiind aplicate sau nu penalitati de intarziere daca se ajunge in iulie. "Regula bancara este aceea ca atunci cand ultima zi a lunii cade intr-o zi nelucratoare se face plata ratei in ziua anterioara. In iunie a.c., ziua de 30 este una nebancara si atunci pe 29 se achita scadenta si dobanda", explica Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania. In zilele urmatoare, bancile vor comunica clientilor intervalul de timp in care bancomatele si punctele de vanzare la comercianti vor fi inchise pentru conversia la leul nou. In acelasi interval nu vor functiona nici Internet banking-ul si nici alte servicii bancare la distanta.

Tot pe ultima suta de metri, cu mai putin de doua saptamani inainte de momentul denominarii, a aparut OUG nr. 47 care precizeaza ca pentru salarii si celelalte retineri de la angajati nu se vor utiliza zecimale. Pentru salarii, in cazul in care acestea prin denominare vor avea doua zecimale, se va trece la rotunjirea la un leu. Mai exact, peste 50 de bani, inclusiv 50 de bani, rotunjirea se va face la un leu; sub 50 de bani rotunjirea se va face la zero. Pentru companii, trecerea la leul nou implica in primul rand costuri pentru adaptarea sistemului informatic propriu.

In caz contrar, de la 1 iulie, nu vor mai putea emite facturi in noua moneda. Dar perioada critica nu se va incheia cu prima zi a viitoarei luni. In iulie, companiile vor trebui sa asigure atat inchiderea in contabilitate a situatiilor financiare aferente primului semestru din 2005 (in moneda veche) si sa realizeze continuitatea vanzarilor in noua moneda. Vor trebui depuse raportarile in contabilitatea romaneasca, dar si situatiile financiare catre societatile-mama din strainatate, in cazul subsidiarelor lor locale.

Companiile trebuie sa solicite furnizorilor de echipamente IT realizarea de teste in avans pentru denominare. Apoi, spun specialistii, agentii economici sa nu uite de un plan B, o varianta de rezerva daca ceva nu va merge cum trebuie la momentul conversiei. Conform unei circulare a BNR, aparuta in 15 iunie, societatile vor primi extrasele de cont aferente lunii iunie cel mai devreme pe data de 4 iulie.

Bancile vor anunta in mod individual programul de lucru cu clientii

Pentru perioada 30 iunie-3 iulie, care cuprinde patru zile nebancare in vederea trecerii la leul nou, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a decis ca fiecare banca va avea obligatia sa informeze clientela asupra propriului program de lucru. La 1 iulie vor intra in circulatie noile cupiuri denominate, adica bancnotele echivalente actualelor valori, din care se vor taia ultimele patru zerouri. In practica, banii noi se vor afla pe piata de la 4 iulie 2005, intrucat zilele de 2 si 3 iulie sunt sambata si duminica.

Denominarea va bloca si plata dividendelor

Companiile care in aceasta perioada programasera plata dividendelor vor sista operatiunile pentru trecerea la leul greu. SIF Oltenia a anuntat ca, incepand cu data de 27 iunie, plata dividendelor cuvenite actionarilor pentru exercitiile financiare 2001-2004 vor fi oprite in vederea pregatirii trecerii la denominarea monedei nationale, se arata intr-un comunicat al societatii remis BVB. Potrivit comunicatului, plata dividendelor va fi reluata la o data ulterioara, ce urmeaza a fi comunicata. Actionarii SIF Oltenia au votat, la data de 24 aprilie, in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, un dividend brut de 650 de lei pe actiune pentru anul 2004.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri