Randamentul fondurilor mutuale in acest an este de 4,67%, putin mai mare decit inflatia, care a ajuns la 3,8%. Evolutia bursei nu da sperante de revenire.
Fondurile mutuale de investitii prezente in Romania (in numar de 19) reprezinta o alternativa de investitie a economiilor mai rentabila decit depozitele bancare. Insa aceste fonduri sint inferioare actiunilor unor companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Daca din acest an depozitele bancare anuale oferite de banci dau o dobinda de maximum 9,5%, investitiile in fondurile mutuale au adus deja celor in cauza un randament mediu de 4,67% (adica IFM este egal cu 4,67%). Am putea spune foarte bun, dar inflatia de pina acum de 3,8% aproape ca a mincat surplusul obtinut de investitori.

Unele fonduri se descurca excelent

Potrivit datelor statistice, cele 19 fonduri mutuale, prin prisma rezultatelor obtinute in acest an, se impart in fonduri cu randamente foarte bune, altele rezonabile, iar unele mediocre. Din prima categorie am enumera KD Maximus cu un randament de 13,25%, urmat de Omninvest cu 11,69%, BCR Dinamic cu 10,49% si Fortuna Gold cu 9,94%. Exista fonduri mutuale cu performante foarte bune, sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest. El recomanda celor care doresc sa-si investeasca economiile intr-un fond mutual sa se intereseze si despre riscurile la care este supusa investitia. Iar apoi, in functie de ceea ce doreste omul, sa opteze pentru un anumit tip de fond.

Deoarece in piata exista fonduri monetare si fonduri de obligatiuni care au un grad de risc mai mic, dar ofera si randamente mici, si fonduri diversificate si pe actiuni cu un grad mai mare de risc, dar cu randamente foarte bune. La polul opus celor patru fonduri mutuale prezentate mai sus se afla fondul de investitii Active Dinamic, cu o pierdere pe 2005 de 0,67%, Napoca, avind o crestere de 2,48%, si Tezaur, cu un randament egal cu inflatia, adica 3,83%.

Cum ar putea creste profitabilitatea fondurilor

Pe termen lung este de asteptat ca fondurile mutuale sa aiba cresteri mult mai bune, dar pentru a se intimpla acest lucru trebuie si noi instrumente de investitii. Nu de alta, dar matematica ne demonstreaza ca este imposibil sa obtii in mod onest o performanta mai mare decit media performantelor instrumentelor de investitie folosite.

Drept urmare, cu cit diversitatea instrumentelor folosite de fonduri este mai redusa, cu atit scad sansele de a putea proteja sumele atrase de la investitori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri