Romanii prefera creditele in valuta

Imprumuturile in valuta au crescut, anul trecut, cu aproape 50%, in timp ce finantarile in lei s-au majorat cu putin peste 20%, ponderea devizelor straine depasind, la finele lui decembrie, 60% din totalul creditelor din sistemul bancar.

Potrivit raportului lunar privind comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru decembrie, soldul imprumuturilor in valuta s-a ridicat anul trecut la 252.452 de miliarde de lei, iar creditele in lei au totalizat 161.679 de miliarde de lei.

Segmentele de finantare cu dinamica superioara au consemnat, totodata, si o crestere mai accentuata a sumelor restante.

Astfel, restantele la imprumuturile in valuta au sporit cu 70%, dar ca pondere se situeaza la jumatatea celor aferente creditelor in lei.

Finantarile in moneda nationala au avut o cautare mai mare pentru termenele medii si lungi, unde soldul de la finele anului trecut a depasit cu 32% nivelul din decembrie 2003, atingand 80.112 miliarde de lei. La fel ca in cazul creditelor in valuta, dinamica imprumuturilor in lei pe termen mediu si lung a fost depasita de cea a restantelor din aceasta categorie, care au atins 560 de miliarde de lei, in crestere cu 143%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri