"Exista riscuri ca prognoza noastra sa fie ratata, atat in sensul aprecierii, cat si al deprecierii leului. Nevoile mari de finantare externa si probabilitatea redusa ca reformele sa fie accelerate constituie principalii factori de risc", estimeaza economistii de la Citigroup, intr-un studiu comparativ al evolutiei leului si lirei turcesti citat de NewsIn.

Ei se asteapta ca inflatia din Romania sa se tempereze pana la 6,5% la sfarsitul anului, fata de prognoza revizuita a bancii centrale, de 6%, de la nivelul de 8,62% in aprilie.

Nevoile mari de finantare externa, de aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) in cazul Turciei si de 30% in cazul Romaniei au o influenta negativa asupra prognozelor pe leu si lira turceasca. "Desi analiza noastra nu indica presiuni majore asupra cursului de schimb, nici in cazul leului, nici in cazul lirei, se pare ca nu exista suficienta sustinere pentru o apreciere reala", se precizeaza in raportul Citi.

Evolutia probabila a diferentialului de dobanda sugereaza un scenariu mai optimist pentru lira decat pentru leu, in conditiile in care banca centrala a Turciei se afla la inceputul unei perioade de inasprire a politicii monetare, in timp ce acest ciclu, pentru BNR, se apropie de final. De asemenea, economistii de la Citi considera ca lira este mai vulnerabila la schimbarile de apetit pentru risc fata de leu.

Citeste si:

In ciuda deficitelor de cont curent si a nevoilor de finantare externa mari, analiza Citi arata ca nu exista semne care sa anunte corectii semnificative pentru monedele celor doua tari emergente in perioada urmatoare. In acest sens, afirmatia este sustinuta si de evolutia din ultimele luni a exporturilor Romaniei si Turciei, se mai arata in raport.

Prognoza Citigroup prevede o usoara restrangere a deficitului de cont curent al Romaniei, pana la 13% din PIB in 2008, de la 13,9% anul trecut.

Raportul mai avertizeaza ca Romania are nevoie de o credibilitate mai mare pentru politica fiscala, care poate fi obtinuta prin reglementari mai stricte, care sunt insa putin probabile, in conditiile unui an electoral.

"Politica fiscala a Romaniei este organizata pe termen prea scurt. De exemplu, bugetul aprobat pe 2007 a fost revizuit de patru ori si anul acesta evolutia este aceeasi, deoarece autoritatile au revizuit deja bugetul, de la 2,7% la 2,3% din PIB. In prezent, statul se confrunta si cu o crestere a cheltuielilor spre sfarsit de an, ceea ce ingreuneaza coordonarea politicilor economice", se mai arata in studiul Citi.