Estimarea initiala a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind cresterea economica din acest an, de 5,5-6%, ar putea fi considerata una conservatoare, dupa ce in primul trimestru Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu circa 7,5%, a spus viceguvernatorul BNR.

Oficialul bancii centrale a comentat, intr-un seminar care a avut loc in cadrul reuniunii BERD de la Kiev, ca in acest an este putin probabil sa aiba loc o incetinire a ritmului de crestere economica, prognozata de institutii financiare internationale precum BERD sau FMI.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a estimat, intr-un raport publicat duminica, o temperare semnificativa a cresterii economice in Romania, la 5,1% in acest an, de la 6% in 2007.
Cristian Popa a mentionat ca, chiar daca estimarea BERD s-ar confirma, ar fi vorba de o temperare a cresterii si nu de o "aterizare fortata" (hard landing) a economiei romanesti.

De altfel, o crestere anuala de 5-6% ar fi mai apropiata de potentialul economiei romanesti, a explicat viceguvernatorul BNR.

Citeste si:

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase in prima jumatate a acestei luni ca economia romaneasca a crescut cu 7,5%, in termeni reali, in primul trimestru al acestui an.

Analistii economici romani considera prognoza BERD pentru acest an excesiv de pesimista
"Prognoza BERD pentru 2008 este foarte pesimista. Un scenariu de hard landing este exclus. Noi spunem ca a fost un prim trimestru exceptional si, daca nu sunt probleme de vreme, vom avea si un al treilea trimestru exceptional", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn.

"Vom avea un an cu o crestere economica peste anul trecut. Doar elemente cu caracter de catastrofa, in special in agricultura, ar putea incetini cresterea economica sub 6% in 2008", a adaugat Anghel.

Economistul sef al BCR a mentionat ca, daca economia ar fi evoluat in luna martie precum in primele doua luni ale anului, produsul intern brut ar fi crescut cu peste 8% an primul trimestru.