Denominarea aduce bancilor cheltuieli in plus, pentru realizarea in bune conditii a conversiei Zilele de 30 iunie si 1 iulie vor fi postul negru bancar. Urmatoarele doua zile, 2 si 3 iulie, pica in week-end. Asadar, timp de patru zile in Romania bancile vor fi ca si absente.
Denominarea monedei nationale aduce simplificarea calculelor care se vor face in lei romanesti. Valorile exprimate in ROL devin de 10.000 de ori mai mici si vor fi exprimate in RON (Romanian New). Transferul se va face intr-o perioada de 6 luni, timp in care cele doua monede vor functiona in paralel, iar valorile vor fi exprimate atat in moneda noua (leul de dupa 1 iulie), cat si in moneda veche (leul actual). Institutiile cele mai afectate de aceasta mutare vor fi cele al caror iobiect principalde activitate este chiar gestionarea banilor si anume bancile. Logic. Ne asteptam ca denominarea sa reduca sumele din conturi, comisioanele practicate, banii pe care ii scoatem din ATM-uri.

Tranzitia catre perioada de tranzitie

Pentru a incepe tranzitia, bancile au nevoie de o scurta... perioada de tranzitie. Sa ii spunem "perioada de pretranzitie". Din fericire, dureaza doar cateva zile, care au fost declarate zile bancare nelucratoare. Acestea sunt 30 iunie, 1 iulie. Dat fiind faptul ca 1 iulie pica intr-o zi de vineri, "vacanta de tranzitie" se prelungeste din motive calendaristice si in week-end-ul acelei saptamani. Mai exact, se adauga zilele de 2 si 3 iulie, respectiv sambata si duminica. Abia in data de 4 iulie, activitatea bancara se va relua. De data aceasta, activitatea va fi usurata de absenta zerourilor in plus, dar ingreunata de utilizarea in paralel a celor doua monede nationale.

In aceste zile pe usa bancilor va scrie "inchis". Inauntru insa se va desfasura o munca asidua. Se vor schimba valorile care exprima leii din cont, bancomatele vor fi alimentate cu bancnote de tip nou, functionarele de la ghiseu vor pipai curioase noua cupiura cu care vor lucra.

Asteptat ca un "special guest megastar", leul nou va mai intarzia cateva zile. Comportamentul de vedeta de calibru mondial ii este dat de faptul ca sosirea sa a fost anuntata de acum un an, prin pachetul de masuri legislative care constituie fondul schimbarii monedei. De la 1 martie, am inceput sa calculam cam cat ar insemna orice prea in lei noi. Pe 22 aprilie am vazut primele imagini cu leul nou. Cu toate acestea, anuntata data de 1 iulie nu il aduce pe RON printre noi. El mai intarzie cateva zile. In afara de lucratorii bancari, romanii vor lua contact cu noile bancnote si monede abia pe 4 iulie, cand bancile isi vor redeschide portile.

In acesta perioada, romanii vor trece - indiferent de confesiune - prin postul negru bancar. Fara sa celebram numele unui sfant, vom trata bancile si banii depusi acolo prin abstinenta totala. La vedere sau la termen, cu dobanda fixa sau variabla, depozit sau card, conturile in lei vor avea restrictie la utilizare. Cam ca un sechestru. Macar pentru cateva zile ne vom simti ca un prosper om de afaceri cercetat de justitie; mai bine zis, vom avea conturile blocate.

Cum se va face rotunjirea?

Functionarii bancari vor fi atenti la fiecare cont in parte. Virgula va fi mutata patru cifre mai la stanga. In urma acestei mutari, vom avea prea multe zecimale: sase. Patru reprezinta miile, sutele, zecile si unitatile de lei vechi, iar ultimele doua sunt subdiviziunile vechi, cu o valoare neglijabila. Prevederile legale asupra conversiei din ROL in RON spun ca trebuie sa ramana doar doua zecimale, adica noile subdiviziuni. Celelalte cifre trebuie sa dispara. Astfel, fractia cuprinsa intre 0,01 lei vechi (0,000001 lei noi) si 49,99 lei vechi (0,004999 lei noi) se reduce la 0,00 lei noi. Cea mai mare pierdere poate fi de cel mult 50 lei vechi. Valorile cuprinse intre 50 lei vechi (0,0050 lei noi) si 99,99lei vechi (0,009999 lei noi) se rotunjesc in plus, la 0,01 lei noi. In cel mai bun caz, castigul clientului va fi minimal: cel mult 50 lei vechi.

Bancile nu vor avea parte de castiguri fabuloase sau pierderi consistente in urma conversiilor. Si asta deoarece banii pe care i-au luat unui client care a avut parte de o rotunjire in minus i se pot da altuia. In urma finalizarii calculelor, diferenta va fi nesemnificativa.

Bancile vor pierde bani pe alta parte. Este vorba despre costurile efective ale realizarii conversiei, precum si a utilizarii in continuare a monedelor noi. Sumele vor fi investite in diverse unelte de lucru, de exemplu innoirea softurilor, refacerea campaniilor de publicitate, a pliantelor, precum si a mai multor active. Aceste calcule sunt de ordinul milioanelor de euro pentru o banca ce are o cota de piata peste 1%. Undeva intre doua si trei milioane de euro. Suma poate creste geometric, in functie de ponderea bancii si importanta ei pe piata si poate depasi 4 milioane de euro. Pentru bancile mici, in curs de afirmare, pierderea se poate situa sub 1 milion de euro.

Notificarea

Clientii vor fi anuntati de faptul ca valoarea contului lor a fost redusa de 10.000 de ori si ca numele monedei a fost schimbat. Cu toate ca oamenii au aflat inca dinainte de trecerea la leul greu, este de datoria bancilor sa-si informeze detinatorii de conturi asupra acestei decizii. Fiecare banca a decis sa-si anunte detinatorii de conturi in felul sau.

De exemplu, ING Bank va trimite catre toti clientii sai (atat persoane fizice, cat si juridice) cate o scrisoare informativa si o brosura cu detalii despre denominare si efectele ei. Raiffeisen Bank va emite pentru clientii persoane juridice cate un extras de cont suplimentar doar pentru restul lunii iunie, exprimat in lei vechi, si inca unul pentru bucata din luna iulie ramasa neacoperita de precedentul extras, exprimata in lei noi. Pentru persoanele fizice, Raiffeisen Bank va emite un singur extras de cont, pentru luna respectiva, dar in scrisoare va adauga si informatiile referitoare la modificarile intervenite la 1 iulie.

Programul de lucru al bancomatelor

Automatic Teller Machine. ATM, pentru prieteni. Aceste aparate vor avea o pauza din activitatea lor in acele zile de foc. Oricum, trebuie sa le intelegem, desi sunt masini au fost pana acum la dispozitia noastra 24 de ore pe zi si sapte zile pe saptamana. O mica vacanta merita si ele. Totusi, programul lor de lucru poate varia de la o banca la alta. La ING Bank, de exemplu, ATM+ urile vor fi functionale pentru amble operatiuni suportate (retragere si depunere de numerar), in conformitate cu orarul normal al oficiilor in care se afla. Multimatele ING (aparatele pentru efectuarea de operatiuni fara numerar) nu vor putea fi utilizate doar in data de 30 iunie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri