Randamentul anual maxim acceptat de MEF la aceasta licitatie a fost de 9,49%, la o rata a cuponului de 8,25%. MEF a reusit sa atraga, la aceasta licitatie, o suma egala cu cea anuntata initial, de 100 milioane lei.

Cererea de cumparare venita din partea bancilor, de 430,6 milioane lei (117,12 milioane euro), a depasit de peste patru ori suma atrasa de minister.

La ultima licitatie pentru titluri de stat pe cinci ani, din 17 aprilie, ministerul a atras 136,55 milioane lei (37,8 milioane euro) de la banci, la un randament anual mediu de 9,40%, la titluri cu un cupon de 8,25% pe an.

Ministerul Economiei si Finantelor a aprobat, la sfarsitul lunii trecute, redeschiderea emisiunilor de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu scadenta la 3 si la 5 ani, pentru finantarea datoriei publice in luna mai, titluri cu un cupon de 8%, respectiv de 8,25% pe an.

Citeste si:

Pentru luna mai, Finantele au aprobat emisiunea certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark, in valoare de un miliard de lei, pentru finantarea si refinantarea datoriei publice.

Finantele au anuntat, pentru trimestrul doi al acestui an, emisiuni de titluri de stat in valoare de 3 miliarde lei (peste 800 milioane euro), pentru finantarea deficitului bugetar, dar si a datoriei publice guvernamentale.

Potrivit strategiei privind managementul datoriei publice guvernamentale, pentru perioada 2008-2010, Ministerul Economiei si Finantelor va fi obligat sa se imprumute pe piata interna chiar si in conditiile unor dobanzi foarte mari, ca urmare a inrautatirii asteptarilor inflationiste.

Pentru acest an, MEF anuntase initial ca planuieste sa emita titluri de stat in valoare totala de 11 miliarde lei, peste nivelul de 9,5 miliarde lei al datoriei astfel contractate in 2007, dar dobanzile mari din piata au determinat, in repetate randuri, Finantele sa respinga ofertele la licitatii sau sa accepte sume mai mici.