Jucatorii de la Bursa s-au gandit, saptamana trecuta, mai mult la concediu decat la schimburile de actiuni. Cea mai mica valoare a tranzactiilor din acest an s-a inregistrat in sedinta de joi, cand lichiditatea nu a depasit valoarea de 55,3 miliarde de lei. Unii brokeri nu s-au aratat ingrijorati, afirmand chiar ca pietei nu-i strica o perioada de liniste, dupa atatea evenimente negative ce au influentat-o de cateva luni incoace.
Lipsa de profesionalism a autoritatilor in ce priveste adoptarea unor masuri ce influenteaza piata de capital, precum impozitarea castigului din actiuni sau declaratiile pe tema ridicarii pragului de detinere la SIF-uri, scandalul in care a fost implicat presedintele unei mari companii listate, incertitudinea privind aderarea Romaniei la UE in 2007, toate acestea au descurajat investitorii din ringul bursier.

Se poate spune ca derularea tranzactiilor a doua oferte publice, cea a Flamingo International si oferta de obligatiuni Timisoara, au salvat piata bursiera, in sensul ca, in total, prin sistemul Bursei s-au transferat valori mobiliare de 1.098, 2 miliarde de lei, cu 94% mai mult decat cele din saptamana precedenta.

Peste 59,2% din aceasta valoare a fost facuta prin oferte publice cu actiuni Flamingo, afirma brokerii de la societatea Intercapital Invest. Spre comparatie, tranzactiile cu actiuni la Bursa au fost de aproximativ 400 de miliarde de lei, adica mai putin de jumatate din suma totala.

Piata a inregistrat saptamana trecuta un nou record minim al lichiditatii

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai performante zece companii listate, a scazut, saptamana trecuta, cu 0,63%, iar BET-C, indicatorul intregii piete, s-a depreciat cu 0,62%. BET-FI a crescut cu 1,46%. SIF-urile au devenit atractive pentru jucatori datorita votului pozitiv dat de senatorii din Comisia Buget-Finante proiectului de lege privind majorarea limitei de detinere din capitalul social la 1%, de la 0,1%, dar si datorita rezultatelor financiare pozitive pe primele cinci luni, prezentate de catre societatile de investitii.

Astfel, SIF-urile au acaparat 40% din totalul tranzactiilor efectuate in perioada analizata. Societatile de investitii financiare au anuntat ca vor participa la majorarea capitalului Bancii Transilvania. Aceasta banca, listata la categoria I, a atras atentia investitorilor de la Bursa, pretul actiunilor TLV stabilindu-se in zona 7.600 lei - 7.700 lei/actiune.

Antibiotice a adus o premiera pe piata de capital, sustin analistii. Trecerea in ex-dividend a titlurilor ATB, adica depasirea perioadei in care investitorii nu mai beneficiaza de o actiune gratuita la opt detinute, nu a dus la scaderea la care se asteptau brokerii.

Pretul actiunilor nu s-au depreciat decat cu aproape 10%, fata de 12%, cat se calculase. Astfel, pretul s-a situat intre 6.100-6.200 lei/actiune. Brokerii de la Intercapital Invest cred ca denominarea nu va avea efecte negative la Bursa. Ei au analizat ceea ce s-a intamplat in Turcia si Polonia, tari care au trecut prin denominare.

Analistii de la societatea de brokeraj mentionata sustin ca indicele bursei de la Istanbul (NATIONAL-100) a crescut cu 9,4%, dupa acest proces ce a constat in taierea a trei zerouri.

In Polonia, denominarea a avut loc in 1995, cand piata de capital se afla pe trend descendent, denominarea neinfluentand-o in nici un fel, dupa cum spun specialistii de la Intercapital.

Reamintim ca in perioada 27 iunie-4 iulie nu se vor efectua tranzactii la Bursa, institutia pregatindu-se pentru denominare. Incepand cu 4 iulie, preturile vor fi afisate in leul nou.

Brokerii spun ca vom asista la o imbunatatire a volatilitatii bursei si la o crestere a lichiditatii datorita ordinelor de vanzare/cumparare acumulate.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri