Subtirimea pietei de obligatiuni si titluri de stat este o vulnerabilitate, in conditiile in care BNR va trece, pana la sfarsitul anului, din pozitia de debitor net la cea de creditor net, a explicat Pop.

"Turbulentele internationale vor face ca, incet, incet, excesul de lichiditate sa se reduca", a spus oficialul BNR.

Pe 6 mai, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara ca nu este multumit de procesul de listare a titlurilor de stat, care dupa evolutia actuala s-ar realiza abia in septembrie, si vrea comprimarea etapelor, pentru ca listarea sa se realizeze pana pe 15 iulie.

Pentru listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost alcatuita o comisie mixta, formata din cate doi reprezentanti ai MEF, Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar pana pe 30 iunie ar trebui sa fie totul pregatit, mentionase ministrul, care a aratat ca, dupa acest calendar, s-ar ajunge ca listarea sa se realizeze efectiv in luna septembrie.

Directorul departamentului de trezorerie din cadrul ministerului economiei si finantelor, Stefan Nanu, declarase anterior, pe 30 aprilie, ca ministerul spera sa listeze titlurile de stat pe BVB in septembrie.
In schimb, intr-o declaratie din 9 aprilie, ministrul Vosganian dadea ca termen pentru listrea titlurilor de stat la BVB luna iunie.

BNR nu reduce rezervele minime, deoarece estimeaza ca excesul de cerere va persista pana la mijlocul anului viitor

Citeste si:

Pop a mentionat ca cea mai buna pozitie a bancii centrale in politica monetara este cea de creditor, adica de "imprumutator de ultima instanta".

Pop a mai spus ca BNR nu ia in calcul, deocamdata, o reducere a rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie lunar la banca centrala, cat timp se observa un exces de cerere care nu incetineste, ci accelereaza.

In prezent, banca centrala cere bancilor comerciale rezerve minime obligatorii echivalente cu 20% din pasivele in lei - care includ depozitele atrase de la clienti - si de 40% din cele in valuta.

"Excesul de cerere se va prelungi, potrivit calculelor PIB-ului potential, pana la mijlocul lui 2009", a mai spus Pop.

In 6 mai, BNR se arata ingrijorata, in comunicatul prin care anunta deciziile de politica monetara, de evolutia inflatiei, care s-a accentuat puternic in primele luni ale acestui an tocmai ca efect al mentinerii cererii la niveluri inalte, alimentata de "majorarea substantiala a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat".

In intervalul aprilie 2007-aprilie 2008, creditul neguvernamental a crescut cu 64,4%.