Grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar al Bancii Romanesti, si-a sporit de peste doua ori profitul din activitatea de baza in primul trimestru din 2008, la 6 milioane euro, pe fondul dublarii portofoliului de credite, ce au adus venituri mai mari din dobanzi.
Potrivit raportului publicat de NBG, veniturile nete din dobanzi ale afacerilor NBG pe piata romaneasca au crescut in primele trei luni ale acestui cu 74% an fata de acelasi interval din 2007, pana la 18 milioane euro, scrie NewsIn.

In schimb, veniturile din comisioane au scazut cu 22%, la 3 milioane euro.

Astfel, veniturile din activitatea de baza au avansat in primul trimestru cu 51% fata de primele trei luni din 2007, la 21 milioane euro, ritm mai rapid decat cel al cresterii cheltuielilor operationale, de doar 37% pana la 15 milioane euro.

Portofoliul de credite al NBG pe piata romaneasca a crescut de peste doua ori in intervalul martie 2007-martie 2008, pana la 1,695 miliarde euro.

Imprumuturile de retail au avansat cel mai rapid in intervalul mentionat, de peste doua ori, la 756 milioane euro la sfarsitul lunii martie. In acelasi timp, creditele pentru companii au crescut cu 99% in perioada martie 2007-martie 2008, la 940 miliarde euro, arata raportul trimestrial al NBG.

Banca Romaneasca si-a sporit cota de piata dupa volumul creditelor cu un punct procentual in intervalul martie 2007-martie 2008, pana la 3,9%, cea mai buna pozitie fiind ocupata pe segmentul imprumuturilor ipotecare, unde controleaza 6,5% din piata, mai mult cu 3,3 puncte procentuale fata de martie 2007.

Pe segmentul creditelor companii, banca si-a sporit cota de piata cu 1,3 puncte procentuale intre martie 2007 si martie 2008, pana la 4,3%, potrivit raportului bancii.

In ciuda cresterii rapide a creditarii, Banca Romaneasca si-a mentinut un nivel scazut al creditelor neperformante, la 0,7% din portofoliu, in conditiile in care doar 5% din imprumuturile de retail in moneda straina nu sunt garantate. Raportul cost/venit a coborat la 62% in primul trimestru, ca urmare a cresterii veniturilor intr-un ritm mai rapid decat cel al cheltuielilor.

Depozitele atrase de la clienti au crescut intr-un ritm mai lent, de 44%, soldul acestora ajungand la 598 milioane euro in martie 2008.

Banca Romaneasca si-a extins reteaua cu 46 de unitati intre martie 2007 si martie 2008, ajungand la 125 de sucursale si agentii, pe fondul cresterii personalului angajat cu 395, la 1.576 salariati.

Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,7% de catre National Bank of Greece (NBG), cel mai mare grup bancar elen, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are o participatie de 10,17%.

National Bank of Greece mai controleaza in Romania, in afara de Banca Romaneasca, si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta si Eurial Leasing.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri