Moneda nationala s-a apreciat vineri cu 0,78%, pana la un curs de referinta de 3,6213 lei/euro afisat vineri de banca centrala, odata cu aprecierea dolarului fata de euro pe pietele internationale, ca urmare a revenirii apetitului pentru risc al investitorilor straini.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai afisat un curs de referinta atat de scazut din 25 aprilie, cand era de 3,6055 lei/euro.

Aprecierea de vineri a leului a venit ca urmare a tendintei de intarire inregistrate inca de joi, cand a revenit apetitul pentru risc al investitorilor straini, odata cu reevaluarea coroanei slovace, ceea ce a atras interesul si pentru monedele celorlalte tari din regiune, a declarat, citat de NewsIn, analistul Credit Europe Bank Romania, Georgiana Constantinescu.

"Datele de joi despre PIB-ul american au depasit asteptarile pietei, ceea ce a atras si cresterea pietelor bursiere si, ulterior, a dus si la teninta accentuata de apreciere a leului. Azi (vineri - n.r.) pare sa fi revenit si mai mult apetitul pentru risc al investitorilor straini, in conditiile in care s-au accentuat si tranzactiile carry trade, iar dolarul si yenul japonez s-au apreciat", a explicat analistul Credit Europe Bank.

In plus, piata nu a reactionat negativ la raportul Moody's despre necesarul de lichiditate din tarile emergente din Europa, a mai spus Constantinescu.

Moneda nationala s-a apreciat constant in prima parte a zilei, de la 3,6405 la 3,6190 lei/euro, iar la 14:25 bancile cumparau un euro cu 3,6230 lei si il vindeau cu 3,6275 lei.

Cursul de referinta afisat, vineri, de banca centrala arata o apreciere a leului cu aproape un ban (0,32%) in fata dolarului, pana la 2,3376 lei/dolar, de la 2,3450 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat, initial, de la 1,5540 la 1,5463 dolari/euro, dupa are a pierdut terenul castigat, iar la ora 14:25, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5526 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,93% pe an, usor mai scazut decat cel de 9,96% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 10,43% pe an, de la 10,46% pe an, cat era joi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si