Bancherul olandez Steven Cornelis van Groningen (foto) este presedintele Raiffeisen Bank Romania din 2002. Banca rezultata din preluarea de catre Raiffeisenbank a Bancii Agricole este una din primele cinci din sistemul financiar romanesc. Recent Raiffeisen si-a anuntat interesul pentru preluarea CEC.
Cat timp va va trebui pentru a trece la leul greu?

Sistemele noastre vor fi operationale si nu ne asteptam sa ne ia mai mult de 24 de ore. Evident nu vom opri toata activitatea. Trebuie sa lucram pentru a schimba toate sistemele. Si asta o sa ia ceva timp, dar nu este nimic socant aici. Problema esentiala este logistica cu bancnotele si in cazul nostru va fi mai simplu pentru ca am decis sa pastram toate masinile de bani in lei vechi. Asta inseamna ca nu vom face fata unui efort major pentru a schimba ATM-urile in viitor. Oamenii vor avea acces la masinile de bani.

E un proiect mare si ne-am pregatit de ceva vreme. Problema esentiala este tehnica. Trebuie sa schimbi bazele de date la toate masinile pe care le ai. Trebuie sa imparti cu 10.000, sa te asiguri ca nu vor aparea incidente cu rapoartele financiare inainte si dupa data de 1 iulie.

De ce preferati sa pastrati leul vechi la toate bancomatele?


Alegerea a fost facuta si in prima faza si nu a depins de noi. Am fost informati de catre banca centrala ca nu va schimbat decat 25% din numerarul in circulatie. Noi, ca bancheri, trebuie sa ne asiguram ca toti clientii nostri au acces garantat la banii lor. Daca eu, ca banca, nu am un acces garantat la noile bancnote, atunci nu pot sa le pun in masinile automate de bani. Exista riscul ca masinile sa ramana fara bani, daca n-ai bancnote noi sa le tii pline. Eu nu pot sa garantez ca voi avea suficiente bancnote noi. Asta e consecinta deciziei care s-a luat in Romania ca bancnotele noi vor avea dimensiuni diferite de cele vechi. In multe tari al caror exemplu il cunosc eu s-a pastrat forma vechilor bancnote la denominare si atunci n-a fost o problema schimbarea masinilor. Asa ca trebuie sa comanzi ATM-uri noi. O vom face la momentul potrivit si vom anunta asta.

Este Reiffeisen inca interesata de cumpararea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC)?

Da, ne mentinem interesul in cumpararea bancii de economii si urmarim ce se intampla acolo.

Cum comentati o informatie lansata dinspre Comisia de privatizare a CEC, care spune ca ar putea fi impusa o clauza prin care cumparatorul sa fie nevoit sa pastreze reteaua bancii.


Nu as avea o problema cu asta. Pentru noi, ceea ce e interesant in CEC este numele, reteaua si faptul ca banca de economii are o clientela diferita de a noastra. Asa cum vedeti ca Renault are Dacia Logan si un Reanult Megan, noi putem avea o marca CEC, cu produsele sale specifice, cu standard inalt, pentru oameni care vor servicii ieftine, si produse Raiffeisen, mai sofisticate, pentru oameni care sunt dispusi sa le cumpere. Acesta e conceptul nostru. Cred ca e foarte important pentru Romania sa pastrezi o banca pentru populatie. Nu poti sa ai o banca pentru populatie, decat daca oferi produse ieftine, la standarde inalte, pentru oamenii care cer asa ceva. O putem face mai ieftin. Exista o banca in Romania, am investit milioane de euro in infrastructura, ne putem folosi de ea, mai usor decat cineva care vine din exterior si e nou pe piata romaneasca. Noi am mentine o mare parte din retea, am pastra numele bancii de economii.

Credeti ca vom asista la achizitii in sistemul bancar romanesc in viitorul apropiat?


Nivelul concentrarii in sistemul bancar romanesc este scazut. Daca te uiti la piata, primele cinci banci din Romania au mai putin de 50%. In cele mai multe tari europene, primele cinci banci stapanesc mai mult de 50%. Asta inseamna ca sunt o multime de banci mici. De altfel sistemul bancar romanesc este relativ mic: 20-22 miliarde euro nu inseamna mare lucru in standele europene, nici macar in raport cu statele est-europene.

Un sistemul bancar este mic, cu multe banci de mici dimensiuni, in mod cert nu se poate sustine pe termen lung. Vom asista deci cu siguranta la multe fuziuni si preluari de banci, ceea ce va consolida sistemul bancar romanesc.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri