Valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 18,18% in luna mai, pana la 34,52 milioane lei (9,5 milioane euro), potrivit datelor publicate de arbitrul pensiilor private.

La data raportarii, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numarul total de participanti atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 87.954 la 30 mai, dupa cum arata datele publicate de CSSPP.

AZT Moderato a atras 17.016 de participanti pana la finalul lunii mai si a ajuns la o valoare a activului net de 6,42 milioane lei, ING Clasic avea 15.804 de participanti si un activ net de 6,1 milioane lei, AZT Vivace - un activ net de 4,03 milioane lei si 14.609 participanti, Pensia Mea - 6.464 de participanti, cu un activ de 2,62 milioane lei, iar ING Optim - un activ net de 3,58 milioane lei si 11.990 de participanti.

BCR Prudent, cu 21.763 de participanti, a ajuns la un activ net de 11,7 milioane lei.

OTP Strateg, care a facut prima raportare la CSSPP la sfarsitul lunii noiembrie 2007, a afisat pentru finalul lunii mai un numar de 308 de participanti si un activ net de 62.390 lei.

Cea mai mare crestere fata de luna anterioara a fost inregistrata in mai de ING Optim, ale carui active nete au sporit cu 30,97%. Activele nete ale AZT Vivace au crescut cu 19,47% in a cincea luna a anului, cele ale Pensia Mea au urcat cu 17,44%, OTP Strateg si-a sporit activele cu 7,95%, iar ING Clasic - cu 22,63%.

Valoarea activelor nete ale fondului AZT Moderato a urcat cu 14,22% fata de luna precedenta, in timp ce activele nete ale BCR Prudent au crescut cu 14,56%.

CSSPP a mai avizat ca administrator de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Poate da faliment un fond de pensii private din Romania?