Brokerii prognozeaza o crestere exponentiala a pietei fondurilor de investitii in Romania. Ei se bazeaza pe tendinta similara manifestata in alte tari din Europa Centrala si de Est, precum si pe cresterea numarului institutiilor financiare romanesti interesate de acest sector.
Analistii de la societatea de brokeraj Intercapital Invest sunt de parere ca fondurile locale, care au un istoric, care sunt performante si au reputatie buna, vor avea cel mai mult de castigat.

Directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, argumenteaza: In Europa Centrala si de Est ratele dobanzilor si performantele actiunilor raman, in continuare, mai mari decat cele din Europa de Vest, iar cresterea economica este, de asemenea, mai mare.

Astfel, investitiile in fonduri locale, administrate de firme din tara respectiva, vor fi preferate de investitori in defavoarea fondurilor straine si a plasamentelor in strainatate.

Analiza efectuata de brokerii de la Intercapital Invest evidentiaza faptul ca majoritatea investitorilor iau decizia de a investi pe baza performantelor recente ale fondurilor.

Tendinta este valabila la nivel global. Investitiile in cele mai performante 33% din fondurile americane au atras 97% din sumele totale plasate in fondurile de pe aceasta piata, 65% in Anglia, 60% in Germania.

O persoana care intentioneaza sa-si plaseze economiile in fonduri mutuale are in vedere, inainte de toate, performanta fondului respectiv, calitatea administratorului fondului si, nu in ultimul rand, strategia fondului, sustine brokerul de la Intercapital Invest.

In Romania, valoarea activelor fondurilor reprezinta 0,2% din PIB

In Romania, valoarea activelor fondurilor reprezinta 0,2% din PIB, in timp ce in Cehia, Ungaria si Polonia, circa 4,3%.

Activele fondurilor romanesti ar putea sa creasca insa la 2,6 miliarde euro, fata de aproximativ 130 milioane euro, cat se inregistreaza in prezent, opineaza Pasol.

Daca in tari vecine, precum Ungaria, fondurile imobiliare se ridica la 500 milioane euro, in tara noastra nici macar nu exista legislatia necesara organizarii unor astfel de fonduri. Si in ceea ce priveste fondurile private de pensii, alte state din zona sunt departe de noi. In Polonia, fondurile de pensii administrate privat includ 12 milioane de persoane si active de 15 miliarde de euro. Pe piata poloneza, fondurile actioneaza ca stabilizatori ai pietei locale de actiuni, fiind printre cei mai semnificativi investitori institutionali din piata. Romania ramane printre singurele tari europene care nu a facut inca reforma pensiilor, aceasta fiind asteptata in perioada urmatoare.

In Romania sunt 19 fonduri de investitii deschise si un fond de investitii inchis. De la inceputul anului 2005, valoarea activelor fondurilor a crescut cu 4,5%.

Fondul monetar Simfonia 1, detinut de BRD, are cea mai mare cota de piata, de 44,5%, urmat de fondul diversificat BCR Dinamic, cu 7,7%. In luna mai, activul net al fondului Simfonia 1 a crescut cu 92%, iar cel al BCR Dinamic, cu 105%. Dintre fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, BCR Clasic a inregistrat cea mai mare crestere a activului net, de 101,9%.

Investitorii nu au ocolit, luna trecuta, nici fondurile de actiuni. Activul net al Omninvest a crescut cu 112%, urmat de KD Maximus, cu o crestere de 111,4%.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri