O revizuire negativa a ratingurilor este posibila in cazul in care performantele altor clase de active se va deteriora peste asteptarile privind o perioada economica dificila, conform analistilor care au participat la conferintele anuale organizate de Fitch in aceasta saptamana, pe tema sectorului bancar mondial.

Fitch estimeaza ca bancile europene se vor mai confrunta cu provocari, in contextul in care economiile din Europa de Vest incetinesc si sistemele bancare interne inregistreaza un declin al calitatii activelor, profitabilitate mai redusa si probleme de finantare.

"Cu toate ca bancile au anuntat deja un procent semnificativ din pierderile inregistrate pe fondul expunerilor la piata creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, procesul de afisare a pierderilor desfasurat in prezent de bancile europene ar putea afecta profitabilitatea si calitatea activelor", a declarat Julia Peach, directorul managerial si presedinta a institutiilor financiare europene ale Fitch.

Citeste si:

Fitch considera ca, in urmatoarele 12-18 luni, bancile din Marea Britanie, Irlanda, Germania si Islanda s-ar putea confrunta cu cele mai mari dificultati.

In cadrul conferintelor organizate de Fitch au participat si analisti din Statele Unite si Asia. Fitch este de parere ca institutiile financiare americane se confrunta cu un mediu extrem de dificil. Perspectivele pentru bancile americane raman negative, din moment ce rezultatele financiare vor reflecta, in cazul multor banci, accentuarea tensiunilor din deteriorarea calitatii creditelor.