In luna mai, piata de capital din Bucuresti a intermediat, in medie, tranzactii in valoare de 4,83 milioane de euro zilnic, foarte departe de valorile cu care sunt obisnuite bursele vecine. Bursa din Bratislava intermediaza zilnic tranzactii de circa 150 milioane de euro doar cu obligatiuni. Adica de 30 de ori mai mult. La Varsovia se tranzactioneaza actiuni in valoare de 141 milioane euro zilnic, la Praga 75 milioane, iar la Budapesta 57 milioane. Bulgaria este singura care are performante mai slabe decat Romania, cam 200.000 euro pe zi.

Dimensiunile burselor dau si ele o imagine a situatiei. Polonia conduce in topul capitalizarii cu 57 miliarde de euro, urmata de Cehia, cu 36 miliarde si Ungaria, cu 23 miliarde. Romania e la distanta mare, cu doar 11 miliarde de euro.

Rapiditatea cu care s-au miscat tarile vecine explica intr-o buna masura distanta dintre pietele de capital. Bursele din Europa Centrala au fost infiintate intre 1990 si 1992, mai putin cele din Bulgaria si Romania (1995). Toate celelalte Burse din centrul Europei sunt organizate ca societati comerciale pe actiuni, in timp ce BVB este de-abia acum pe cale sa faca acest pas.

Majoritatea companiilor listate la Bursa din Bucuresti sunt lipsite de lichiditate, fiind detinute in proportie de peste 90% de mari actionari si avand doar cateva procente tranzactionabile. Asadar, o mare parte din capitalizare e blocata si conteaza doar teoretic.

O importanta deosebita o are dezvoltarea economica generala a fiecareia din aceste tari. Romanii aveau in anul 2003 un venit national brut per capita de doar 2.260 dolari, in timp ce in restul tarilor venitul era de 4.490 dolari in Ungaria, 7.150 dolari in Cehia, 5.280 dolari in Polonia si 4.940 dolari in Slovacia. Bulgaria era doar cu putin sub tara noastra, cu 2.130 dolari pe locuitor. In sfarsit, nu e lipsit de importanta nici faptul ca, la Bucuresti, nu este listata nici macar o companie straina. De la bursele din Varsovia sau Praga, desi putine, acestea nu lipsesc.