Clientii cu credite scumpe vor putea sa-si scada costurile schimband banca
Chiar daca dobanzile la creditele in lei si valuta au scazut, clientii care au credite luate acum doi sau trei ani platesc aceleasi dobanzi. Aparitia creditelor de refinantare va rezolva probabil acesta stare de fapt aberanta. In ciuda protestelor clientilor si reclamatiilor catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, dictatura furnizorilor continua. De aproximativ un an de zile, dobanzile vechi la creditele in lei si valuta nu au mai fost actualizate, in ciuda faptului ca in contractele de credit se stipuleaza clar ca dobanda este variabila.

Ultimele ajustari de dobanzi au fost operate de bancile comerciale in vara-toamna lui 2004. De atunci, bancile comerciale au scos tipuri de credite noi, cu aceleasi conditii ca si cele vechi doar ca acum poarta un nume mai sofisticat, gen Optimus, Maxicredit, Expresso sau Alpha Housing. In aceste conditii, chiar daca exista credite in lei cu dobanzi de 9,5%,11%,13,5% si maximum 18,5%, majoritatea creditelor aflate in proces de rambursare au dobanzile de 22%, 24%, 27% si chiar 28%. Contractul de credit incheiat cu banca este un contract de obligatii si lipsit de drepturi pentru clienti.

O armata de juristi intocmesc contractul tip al fiecarei banci. Pentru client, notiunea de negociere este exclusa din start. Raspunsurile ofiterilor de credit sunt invariabile: daca nu va convine, contactati alta banca. Acceptate ab initio, conditiile contractului de credit, citit in maximum jumatate de ora de catre client inainte de semnare, sunt de multe ori incalcit sau sofisticat formulate, in asa fel incat, niciodata, imprumutatul nu va avea dreptate, chiar daca drepturile lui au fost incalcate. La foarte multe banci, dobanda variabila stipulata in contract inseamna doar majorarea dobanzii la credite, nu si reducerea ei.

Dobanzile trebuie sa fluctueze si in jos

Daca unul dintre pagubiti cere bancii sa-i reduca dobanda in mod corespunzator cu evolutia pietei sau cu propriile afisaje ale bancii, raspunsul este prompt:

Dobanda noua (n.r.- cu doua sau chiar patru procente mai mica decat la creditele acordate cu un an in urma) este destinata unui alt tip de credit, nu celui pe care l-ati luat dumneavoastra. Sau, ofiterul de credit apeleaza la caracterizarea data in contractul de credit modificarilor de dobanda. Ceva de genul: modificarea dobanzilor se face in functie de obiectivele si tintele politicii si strategiei bancii. Sau, dobanda se poate modifica in functie de costurile de refinantare ale bancii si de costurile de atragere a resurselor. Pentru a contracara astfel de definitii este necesar cel putin un an de studii aprofundate in Finante-Banci. Uneori, banca uita chiar sa dea clientului o copie a contractului pe care l-a semnat.

Modificarile dobanzilor la credite nu sunt facute publice intotdeauna, chiar daca banca este obligata sa-si anunte clientul de aceasta. Drept urmare, clientul care achita constiincios rata se poate trezi ca nu a achitat cat trebuia si poate plati penalitati pentru ca... nu a avut habar ca banca i-a modificat rata, bineinteles in conditiile stipulate in contract. Cum contractele bancare sunt imbatabile, clientul bancii pare sa-si piarda orice speranta. Cu toate acestea, exista si variante de contracarare a acestor abuzuri bancare. Este vorba de un produs bancar mai nou, numit credit de refinantare, cu ajutorul caruia clientul poate contracta un credit in conditii net avantajoase celui initial de la o alta banca. Cu acest credit, clientul isi poate stinge creditul vechi. Putin cunoscut in Romania, creditul de refinantare este abia la inceput de drum. Singurul functional in acest moment este cel pentru finantarea creditului imobiliar ipotecar. Este practicat de urmatoarele banci: HVB, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, BCR, BRD, Volksbank si Domenia Credit.

La inceputul lunii iulie, CEC va lansa si ea un astfel de produs. Trebuie insa precizat ca noul credit de nevoi personale garantat cu ipoteca poate deveni un credit de refinantare, credit cu ajutorul caruia se pot stinge si creditele de nevoi personale sau cele pentru bunuri de la alte banci contractate in conditii care au devenit neavantajoase. Refinantarea functioneaza si in cazul creditelor in lei si in cazul celor in valuta, atat ca procedura tehnica este mai simpla in cazul valutei decat in cazul leilor. De asemenea, se poate opta si pentru refinantarea unui card de credit. Apelarea la un astfel de credit ii va scuti de neplaceri pe clientii nemultumiti de dobanzile mari la creditele ipotecare sau de nevoi personale.

Dobanzi noi si vechi in sistemul bancar

Bancile au preferat sa lanseze aceleasi credite sub denumiri noi in loc sa scada dobanda la creditele vechi. Ultima scadere a fost operata in vara lui 2004.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri