Chiar daca oferta limita pentru depunerea scrisorilor de intentie pentru privatizarea CEC este 7 iulie, surse oficiale au declarat ca banca italiana Unicredit nu va mai intra in competitie nici pentru privatizarea BCR, nici pentru cea a CEC. Decizia luata la nivel international se datoreaza recentelor miscari din spatiul bancar. Mai exact, data fiind fuziunea anuntata intre grupurile HVB si Unicredit si datorita faptului ca in Romania se mai realizeaza o fuziune intre HVB Romania si Banca Ion Tiriac, sefii italieni au decis ca au suficiente achizitii pe piata bancara romaneasca. Intr-adevar, in momentul in care cele trei fuziuni vor fi finalizate pe piata romaneasca, noua entitate va trece pe locul patru sau chiar trei in topul celor mai mari banci din Romania din punctul de vedere al activelor bancare.

Rasvan Radu, presedinte Unicredit, nu a dorit sa comenteze in vreun fel aceste afirmatii. In acest context, oglinda participantilor la privatizarea celei mai mari banci romanesti din sistem va cunoaste modificari. Pe lista competitorilor pentru BCR se afla in acest moment Deutsche Bank (Germania), Intesa (Italia), BNP Paribas (Franta), care ar putea totusi sa se limiteze la achizitia Credisson si mai nou aparuta KBC. Initial, si grupul financiar german HVB s-a aratat interesat de privatizarile BCR si CEC. Pana acum, oficialii HVB nu au precizat daca tranzactia cu Banca Tiriac va insemna renuntarea la alte potentiale achizitii in Romania, cum ar fi CEC sau BCR.

Dupa pasul facut saptamana trecuta de Unicredit, este de asteptat insa ca si HVB sa urmeze acelasi drum. BCR detine aproximativ o treime din totalul activelor bancare din Romania, cu o valoare de peste sase miliarde euro la finele anului trecut. Statul a anuntat recent scoaterea la vanzare a unui pachet de 50% plus o actiune la BCR, banca ce va fi scoasa la privatizare inaintea CEC. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capitalul bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri