Bursa de la Sibiu a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un volum al tranzactiilor de 107.790 contracte futures si optiuni. Dintre acestea, o pondere de 97 la suta au avut-o contractele futures (valoarea lor depasind 46 milioane de euro).

Cele mai tranzactionate contracte au fost cele pe actiuni. Dintre acestea se distinge SIF Moldova, derivatele pe aceasta actiune reprezentand aproximativ 28 la suta din totalul tranzactiilor din primul semestru.

Dintre celelalte Societati de Investitii Financiare, pentru investitori a mai prezentat interes SIF Oltenia, care a inregistrat aproximativ 16 la suta din volumul de tranzactionare, dupa derivatele pe SNP Petrom (aproape 18 la suta). La randul lor, derivatele pe actiunile Bancii Transilvania si Rompetrol Rafinare Constanta au avut o cota din piata de 6,3 la suta, respectiv 5,15 la suta, celelalte actiuni avand volume de tranzactionare sub 2 la suta din piata derivatelor.

Derivatele pe cursurile de schimb au acoperit 22 la suta din volumul total pe primele sase luni, cel mai mare interes inregistrandu-se pe raportul dintre moneda europeana si cea americana. Astfel, paritatea euro/dolar a avut o cota de tranzactionare de 12,14 la suta. In ceea ce priveste contractele futures pe raportul leu/euro, ele au acoperit circa 10 la suta din volum, in timp ce derivatele pe raportul leu/dolar au fost sub 1 la suta. "Explicatia interesului mai mare al investitorilor pentru derivatele pe actiuni comparativ cu cel pe derivatele valutare se regaseste in faptul ca piata actiunilor este una mai libera, mai transparenta, fiind bazata in mare parte pe influenta cererii si a ofertei asupra evolutiei preturilor", explica evolutia pietei sibiene Remus Stoica, specialist la Casa Romana de Compensatie. "In schimb, politica interventionista a BNR pe piata valutara a descurajat investitorii, ma refer in primul rand la speculatori, lipsa lor afectand lichiditatea pe acest tip de derivate".

Acoperirea riscurilor a marit volumul tranzactiilor futures

Data de 24 iunie a reprezentat scadenta contractelor pentru trimestrul al doilea al acestui an. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, indicatorii de lichiditate au crescut semnificativ, atat numarul de contracte, cat si valoarea tranzactiilor atingand valori net superioare intervalului ianuarie - iunie 2004. Astfel, numarul contractelor a crescut cu 469 la suta, in timp ce valoarea tranzactionata a fost mai mare cu 799 la suta. Pe langa acestea, valoarea medie zilnica a depasit cu 830 la suta nivelul din perioada similara a anului trecut. In opinia lui Radu Luca, economist la Bursa sibiana, faptul ca "in iunie a fost depasit pragul de 30.000, pentru prima data de la noua autorizare a Bursei, al numarului de pozitii deschise, reprezinta un semn ca investitorii au inceput sa puna un accent tot mai mare pe acest gen de produse financiare, folosindu-le atat in operatiuni de arbitraj, prin care obtin randamente rezonabile in conditii de risc minim sau de hedging, care asigura protejarea actiunilor achizitionate pe piata spot".

Pe prima pozitie in clasamentul intermediarilor din luna iunie s-a mentinut Vanguard Bucuresti, singura societate care in perioada ianuarie - iunie a tranzactionat constant peste 10.000 de contracte.

Urmatoarele pozitii au fost ocupate de SSIF Broker si Estinvest, podiumul pastrandu-si astfel neschimbata configuratia din mai.

"Pozitiile ocupate nu sunt intamplatoare, crede un specialist al Bursei sibiene, cele trei fiind printre putinele firme care pun la dispozitia clientilor platforme de tranzactionare on-line, oferind astfel accesul rapid si transparenta necesara incheierii unor tranzactii profitabile". Luna trecuta, 9 din cei 22 de intermediari activi din piata sibiana au tranzactionat peste 1.000 de contracte, imbucuratoare fiind cresterea inregistrata de SSIF-urile din "al doilea esalon" compus din Romintrade SA, Orizont Vest SA, Terra Consulting SRL, Delta Valori Mobiliare SA. O remarca speciala merita HTI Valori Mobiliare, care a inregistrat un avans considerabil fata de luna anterioara, urcand nu mai putin de 12 pozitii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri