Bancile va trebui sa asigure in acea perioada un volum mai mare de numerar decat de obicei
Companiile care aveau zilele de plata a salariilor pe 30 iunie sau la inceputul lunii iulie vor vira banii angajatilor inaintea zilelor nebancare. Salariatii sunt sfatuiti sa isi faca din timp si provizii de bancnote, astfel incat la bancomate se vor forma, cel mai probabil, cozi. Pentru a pregati momentul denominarii, cand din coada leului vor fi taiate doua zerouri, bancile nu vor lucra cu publicul in zilele de joi - 30 iunie si vineri - 1 iulie, plati neputandu-se efectua nici in urmatoarele doua zile (sambata -2 iulie si duminica 3 iulie).

Zilele nebancare corespund intervalului in care numerosi angajatori au programate plati de salarii. Pentru a nu crea dificultati angajatilor, companiilor aflate intr-o astfel de situatie nu le ramane decat sa dea banii mai devreme, in zilele premergatoare celor nebancare. Acolo unde plata se face pe card, angajatii sunt sfatuiti sa isi retraga numerar suficient si pentru intervalul in care nu vor functiona nici ATM-urile, nici POS-urile de la comercianti. Angajatii Dufa Romania erau obisnuiti sa primeasca salariul in data de 5 a fiecarei luni. Luna aceasta, vor lua banii cu o saptamana mai devreme. Pentru a nu avea probleme cu platile, vom vira salariile pe 27 iunie.

Ca sa evite si ei orice posibila problema, le recomandam angajatilor sa isi retraga integral banii de salariu de la bancomat, inainte de 30 iunie, spune Daniela Zamfir de la Departamentul de Personal al companiei. Si la Pitesti, toti angajatii uzinelor Dacia vor avea mai devreme ziua de leafa. Am luat masuri pentru momentul denominarii si vom face plati anticipate de salarii, pe 28 iunie.

In mare parte, platile se vor face pe card, arata directorul general, Constantin Stroe. Potrivit afirmatiilor sale, plati anticipate se vor face si in relatiile cu furnizorii, ca si cum am avea weekend si in zilele de joi si vineri. La compania de procesare a carnii Avis Botosani, ziua obisnuita de salariu era pe data de 1 a fiecarei luni. Ne prinde cu salariile exact cand bancile nu lucreaza cu publicul, asa incat va trebui sa platim inainte, spune Tiberiu Lungu, proprietarul companiei. Mai norocos, Dan Ostahie, directorul general de la Altex, si-a obisnuit angajatii sa primeasca salariile la jumatatea fiecarei lunii, momentul denominarii nedandu-i prea multa bataie de cap.

Vom face insa mai multe alte plati inainte de termen, daca acesta este in zilele nebancare, precizeaza Ostahie. Cu banii primiti mai devreme pe card, salariatii romani sunt sfatuiti sa mearga direct la bancomat nu numai de catre angajatori, ci si de catre banci. BRD le recomanda clientilor, avand in vedere faptul ca zilele de 30 iunie si 1 iulie 2005 sunt zile nebancare, sa isi asigure o rezerva de numerar pentru aceasta perioada de timp.

Pana in iulie, clientii nu vor putea scoate, insa, de la bancomat, decat bani vechi. Leii noi vor fi disponibili abia de luna viitoare, insa, nu la toate bancomatele si nici la toate bancile. BNR a pus in circulatie bancnote si monede fara trei zerouri doar in limita a 25% din numerarul aflat in circulatie. Cea mai mare banca din tara, BCR, nu a primit astfel mai mult de 2.000 miliarde de lei, urmand sa alimenteze mai putin de 200 de bancomate cu bancnote noi. La BRD, leii noi se vor gasi la 100 de ATM-uri, iar la Banca Tiriac la 30. Alte banci, printre care Raiffeisen, HVB sau Unicredit nu au cerut bani noi, preferand sa nu participe din prima zi la alimentarea pietei cu acestia.

PROGRAME DIFERITE ANUNTATE DE BANCI

BRD: sistemul de ATM-uri si POS-uri va fi oprit de joi 30 iunie ora 0:00 pana la 1 iulie ora 0:00. Agentiile inchise publicului intre 30 iunie si 3 iulie

Banca Transilvania: sucursale inchise pe 30 iunie, 1 si 2 iulie. ATM-urile si POS-urile nu vor functiona intre 30 iunie, ora 11.00 si 1 iulie, ora 7.00.

Alpha Bank: reteaua de bancomate va fi inchisa din data de 30 iunie, ora 15:00, pana pe 1 iulie la ora 00:00. Sucursale inchise pe 30 iunie si 1 iulie. Sistemele de Electronic Banking si de Internet Banking vor fi inoperabile intre 29 iunie 4 iulie.

HVB: Sucursalele vor fi deschise publicului si pe 30 iunie si 1 iulie, dar nu vor procesa operatiuni, clientii putand primi consultanta financiara, depune cereri pentru credite, deschide conturi sau da instructiuni de plata.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri