ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii au anuntat joi ca vor contesta decizia CSSPP de a penaliza cele doua companii cu 0,5% din capitalul social, deoarece contractul de management al activelor cu ING Asset Management nu modifica prevederile prospectelor fondurilor de pensii ale ING.

Comunicatul de joi reprezinta a doua reactie a ING la amenda decisa de arbitrul pensiilor, dupa un prim raspuns publicat miercuri dupa-amiaza, in care mentiona ca cele doua companii sanctionate vor contesta decizia.

Reprezentantii ING sustin ca au procedat conform reglementarilor legale si a informat in mod transparent Comisia despre externalizarea investirii activelor fondurilor de pensii inca de anul trecut, in luna august.

ING considera, de altfel, ca in Romania cadrul legal - inclusiv legislatia sistemului de pensii private - permite externalizarea activitatii de investire a activelor fondurilor de pensii, astfet incat nu exista o baza legala pentru aceasta sanctiune.

"In deplin acord cu cadrul legal, ING Fond de Pensii si ING Asigurari de Viata au hotarat sa apeleze la serviciile si expertiza ING Asset Management, in beneficiul participantilor. ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii sunt in continuare responsabile in fata clientilor si a autoritatii de supraveghere. Politica de investitii si prospectele fondurilor ING sunt respectate 100%", a declarat directorul general ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie ING Fond de Pensii, Bram Boon, intr-un comunicat.

Mai mult, reprezentantii ING considera ca legislatia primara are prioritate in fata hotararii CSSPP din 8 aprilie, astfel incat sanctiunea arbitrului pensiilor nu are suport legal.

"Depunem toate eforturile pentru a ajunge la o mediere a acestei situatii in cel mai scurt timp", se spune in comunicatul ING.

ING externalizeaza administrarea activelor si in alte tari din UE

ING sustine ca practica externalizarii activitatilor de investire a activelor este una normala atat in Romania, cat si in celelalte state ale Uniunii Europene. De altfel, ING Asset Management administreaza active pentru fonduri de pensii din Cehia, Ungaria, Olanda, Belgia, alte tari vest-europene si SUA, se mentioneaza in comunicat.

"ING Asigurari de Viata SA si ING Fond de Pensii SA pastreaza responsabilitatea pentru deciziile de investitii si aproba toate tranzactiile fondurilor de pensii, activele fondurilor de pensii ING fiind in permanenta pastrate la banca depozitara din Romania", a mai spus Boon.

ING Asset Management - Sucursala Bucuresti investeste deja in Romania active in valoare de 420 milioane euro, in baza contractelor de externalizare cu entitati din cadrul grupului ING.

Contractul cu ING Asset Management - Sucursala Bucuresti respecta legislatia in vigoare si nu modifica prevederile prospectelor fondurilor de pensii ING, potrivit ING.

"Contractul cu ING Asset Management - Sucursala Bucuresti nu presupune costuri suplimentare pentru clientii fondurilor de pensii. Singurele costuri suportate de catre acestia sunt cele prevazute in cadrul prospectelor autorizate de catre CSSPP", se mai arata in comunicat.

Arbitrul pensiilor private anuntase, miercuri, ca a sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 0,5% din capitalul social firmele ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii, care activeaza pe piata pensiilor private facultative si obligatorii, pentru externalizarea administrarii si investirii activelor catre o companie din acelasi grup.

In prezent, ING Asigurari de Viata are un capital social de 45 milioane lei, iar ING Fond de Pensii de 232 milioane lei, astfel incat valoarea totala a amenzii ar fi de circa 1,38 milioane lei, din care 1,16 milioane lei pentru ING Fond de Pensii si 225.000 lei pentru ING Asigurari de Viata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri