Pilonul II a recuperat 1,6 mil. euro din contributiile aferente lunii martie

Administratorii de fonduri de pensii obligatorii (pilonul II) au recuperat 5,87 milioane lei (1,6 milioane euro) din contributiile aferente lunii martie, dupa ce unii angajatori restantieri au depus declaratiile privind contributia de asigurari de stat si pentru luna anterioara, potrivit CNPAS.

Astfel, contributiile incasate vineri de cei 14 administratori care activeaza pe piata pensiilor obligatorii, aferente lunii aprilie, au fost de 97,7 milioane lei (26,54 milioane euro), la care se adauga restantele din luna martie, de 5,87 milioane lei (1,6 milioane euro).

Suma totala incasata de jucatorii de pe pilonul II se ridica la 103,24 milioane lei (28,2 milioane euro), cu 17% mai mult fata de luna martie, valoarea medie pe asigurat fiind de 8,59 euro.

Aceasta este a doua luna in care Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) vireaza contributiile celor 4,156 milioane de participanti catre fondurile de pensii obligatorii.

Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii, aferente lunii martie, au fost facute pe 20 mai, cand au fost virate in conturile administratorilor 88,19 milioane lei (24,13 milioane euro), valoarea medie pe asigurat fiind de 7,55 euro.

In acest an, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Salariatii cu varsta de pana la 35 de ani intra automat in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), in timp ce pentru angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, participarea la pilonul II este optionala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri