OTP Bank Romania estimeaza ca va trece pe profit in acest an, mizand pe o strategie de consolidare prin care banca isi va limita extinderea in teritoriu, prin deschiderea a doar 4-5 unitati noi, a declarat Laszlo Diosi, directorul executiv al OTP Bank Romania.
"Am avut pierderi dupa primul trimestru si probabil ca vom avea pierderi si dupa al doilea trimestru al acestui an, insa credem ca vom trece pe profit pana la sfarsitul lui 2008", a adaugat Diosi, care nu a dat insa tinte de profit, invocand faptul ca OTP Bank este listata la bursa.

El a explicat ca OTP Bank Romania mizeaza in acest an pe consolidare, limitandu-si extinderea retelei la deschiderea a patru sau cinci unitati noi, potrivit NewsIn.

Banca are, in prezent, 104 unitati in Romania, dar va inaugura in curand cea de-a 105-a unitate la Giurgiu. Incepand de anul viitor, banca vrea insa sa se extinda mai puternic, prin deschiderea a 30-40 de noi unitati anual.

Potrivit directorului OTP Bank Romania, cele mai profitabile segmente pentru banca sunt, in prezent, finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si imprumuturile ipotecare. Din creditele acordate de OTP pe segmentul companiilor, circa 20% au fost pentru firmele mici si mijlocii, a mai precizat Diosi.

El a adaugat ca la trecerea pe profit va contribui si evolutia buna a departamentului de trezorerie, care a fost reformat cu un an in urma.

OTP Bank avea, dupa primul trimestru al acestui an, o rata a creditelor neperformante de peste 10% din intreg portofoliul de credite.

Diosi a explicat ca aceasta rata ridicata nu reprezinta o problema si ca este o cifra "mai degraba tehnica", provenita din expunerea mare pe care banca o are pe finantarea de proiecte imobiliare sau de companii.

"Banca Nationala incadreaza automat acest tip de imprumut in categoria E, a creditelor neperformante, deoarece le considera riscante, dar acest lucru nu inseamna ca noi avem o problema cu rambursarea acestot imprumuturi de valoare ridicata", a mai explicat directorul executiv al OTP Bank Romania.

Diosi a mai spus ca, pe segmentul imprumuturilor pentru populatie, OTP Bank are o rata a creditelor neperformante destul de scazuta si a mentionat ca pentru imprumuturile ipotecare, rata creditelor neperformante ale OTP Bank Romania este mai mica de 1%, iar pentru creditele de consum aceasta este sub 4%, in conditiile in care este trasa in sus in special de creditele luate in magazin sau cu cardurile de credit, unde imprumuturile neperformante ajung la 5-10% din totalul creditelor pe aceste segmente.

Referitor la structura portofoliului de credite al OTP Bank Romania pe segmentrul pentru populatie, Diosi a spus ca 70% reprezinta imprumuturile ipotecare, in timp ce creditele de consum reprezinta restul de 30%.

Creditele ipotecare acordate de OTP Bank Romania sunt in proportie de 99% in valuta, din care cea mai mare pondere o au cele in francii elvetieni, restul fiind in euro. Creditele ipotecare acordate in lei reprezinta astfel doar 1% din portofoliul OTP pe acest segment.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri