Moneda nationala s-a apreciat cu peste doi bani spre finalul sedintei de miercuri, pana la 3,65 lei/euro, pe baza asteptarilor de majorare a dobanzii cheie de catre BNR si in ton cu celelalte valute din regiune, ajutate de comentariile favorabile ale presedintelui BCE, spun dealerii.
"A fost o miscare puternica de apreciere in toata regiunea, urmata si de moneda nationala, dupa o perioada in care leul parea decuplat de tendinta celorlalte valute emergente din zona. In plus, pe plan intern, piata asteapta deja decizia bancii centrale si mizeaza pe o majorare a dobanzii de politica monetara", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

De asemenea, presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a facut miercuri o serie de comentarii favorabile la adresa economiilor emergente. Astfel, el considera ca unele economii emergente au perspective solide de crestere si a sugerat ca unele valute din zona ar fi subevaluate.

Dintre monedele din zona, zlotul s-a apreciat destul de puternic, in conditiile in care banca centrala a Poloniei a majorat, miercuri, dobanda cheie de la 5,75 la 6%. Pentru sedinta de politica monetara de joi, analistii din piata romaneasca mizeaza pe o majorare similara, cu un sfert de punct procentual, prin care dobanda cheie ar ajunge, insa, la 10%.

Dupa ce, pana la ora 15:30, moneda nationala s-a mentinut in apropierea nivelului de 3,66 lei/euro, euro a inceput sa piarda brusc teren in fata leului, coborand, intr-o ora si jumatate, la cotatii sub 3,65 lei. La ora 17:15, bancile cumparau un euro cu 3,6475 lei si il vindeau cu 3,6625 lei.

Cursul de referinta afisat de banca centrala miercuri indica o apreciere a monedei nationale cu peste un ban, pana la 3,6639 lei/euro, de la nivelul afisat marti, de 3,6760 lei/euro.

In raport cu dolarul american, cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere de un ban a leului (0,44%), pana la 2,3522 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedenta, de 2,3626 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat de la 1,5537 la 1,5615 dolari/euro, iar la 17:20, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5595 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,23% pe an, putin peste cel de 10,08% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 10,73% pe an, de la 10,57% pe an, cat era marti.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la 10,50-11,50% pe an, peste nivelul dobanzii cheie, de 9,75% pe an, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii si, implicit, cu scaderea lichiditatii din piata monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri