Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) se pregateste pentru fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), desi conditiile juridice pentru realizarea acestui proces nu sunt, deocamdata, intrunite.
Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) se pregateste pentru fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), desi conditiile juridice pentru realizarea acestui proces nu sunt, deocamdata, intrunite.






In urma fuziunii, BMFMS va deveni filiala a Bursei de Valori Bucuresti



Atat BMFMS, cat si Casa Romana de Compensare (CRC), singurul organism din tara care asigura decontarea la tranzactii, se afla in plin proces de majorare a capitalului social.

Ambele institutii au decis sa-si dubleze capitalul social. BMFMS are, in prezent, un capital social de aproximativ 8,5 miliarde de lei, iar cel al CRC este de aproximativ 6 miliarde de lei, afirma directorul executiv al CRC, Toma Dosteteanu.

Un alt pas in vederea unirii celor doua burse consta in ridicarea pragului de detinere de actiuni la CRC. BVB devine, astfel, actionar la Casa de Compensare cu 11% din actiuni. Si brokerii vor avea de castigat in urma acestei fuziuni, precizeaza Radu Balbaie, unul dintre analistii pietei sibiene.

Toate societatile de brokeraj vor avea acces pe piata organizata a BMFMS, in conditii egale cu actionarii bursei, fara a plati vreo taxa de tranzactionare a indicilor.

Nu inainte insa ca BVB, BMFMS si CRC sa realizeze, impreuna, programe de pregatire teoretica si atestare a brokerilor din Capitala. Specialistii sibieni vor instrui si personalul BVB pentru ca acesta sa inteleaga specificul operatiunilor cu instrumente financiare derivate. Ieri, s-a incheiat termenul pana la care PricewaterhouseCoopers trebuia sa faca evaluarea BMFMS. Aceeasi companie a evaluat si BVB, in acelasi scop, respectiv in vederea fuziunii. In prezent, specialisti ai BVB, BMFMS si CRC lucreaza la elaborarea regulamentului si a procedurilor tehnice si operationale necesare ca urmare a procesului de fuziune, declara Radu Balbaie.


BMFMS si CRC isi dubleaza, fiecare, capitalul social


Initiativa Bursei de la Bucuresti de a inghiti Bursa sibiana a fost intarziata din cauza disputelor aparute in legatura cu transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni.

Demutualizarea BVB este conditie esentiala pentru fuziunea cu Bursa Electronica Rasdaq (BER). Abia, dupa unirea cu BER, preconizata pentru perioada urmatoare, poate avea loc absorbtia BMFMS, precum si stabilirea detaliilor juridice.

Bursa sibiana este organizata dupa modelul burselor americane, pe pietele carora se tranzactioneaza instrumente derivate, contracte futures si options.

Prin insusi mecanismul lor de tranzactionare si avantajele pe care le prezinta, contractele derivate au un mare potential de crestere, este de parere Radu Balbaie.

Faptul ca pot fi folosite atat pentru speculatie, cat si pentru protejarea contra riscului valutar sau pentru protejarea valorii unui portofoliu de actiuni, prin operatiuni de hedging, si in plus, existenta unui puternic efect de levier, reprezinta atuuri importante.

In plus, produsele BMFMS sunt mai bine adaptate la nevoile investitorului roman, opineaza analistul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri