Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, apreciaza ca in sistemul bancar romanesc s-a declansat un proces de fuziuni absolut necesar avand in vedere ca jumatate din bancile din Romania detin cumulat o cota de piata mai mica de 10%. "Ce perspectiva au cele 15 - 20 de banci care au in total 8% din activele totale ale sistemului bancar? Doar posibilitatea unor fuziuni sau achizitii, sau infuzii de capital din partea actionarilor. Odata cu fuziunea dintre HVB si Banca Tiriac procesul a fost declansat si nu il va opri nimeni", a precizat Isarescu. El a adaugat ca nu se poate spune cu exactitate cate banci vor exista in sistemul romanesc inainte de adoptarea euro, respectiv 2010 - 2012, pentru ca pe piata au inceput sa apara si banci de nisa, specializate pe anumite produse. Insa, in mod sigur numarul bancilor din sistem va scadea. Isarescu este de parere ca "invingatoare" vor fi bancile care vor avea curajul sa se apropie de zona rurala. In plus, guvernatorul BNR a spus ca bancile "nu vor avea incotro" si vor trebui sa-si reduca costurile cu intermedierea bancara, adaugand ca iminenta reducere a rezervelor minime obligatorii la lei le va ajuta in acest sens. Isarescu a avertizat, de asemenea, ca bancile vor fi nevoie sa-si ingusteze marjele de dobanda sub presiunea concurentei si sa castige mai mult din cresterea volumului de afaceri si mai putin din diferentele de dobanda. "Invingatori vor fi cei care vor intelege mai bine aceste reguli ale pietei concurentiale", a subliniat guvernatorul BNR. El a apreciat efortul bancilor de a-si diversifica produsele, considerand ca astfel si exigentele clientilor vor creste.

Guvernatorul BNR a mai spus ca bancile au suficient spatiu de dezvoltare, avand in vedere ca gradul de intermediere bancara (ponderea creditului neguvernamental in PIB) este inca redus, respectiv 17,2% la sfarsitul anului 2004. Cu toate aceastea, oficialul BNR vede o continuare a crresterii acestui indicator pana la 50% in 2012, in conditiile unei cresteri economice de durata de 5,5% pe an in urmatorii 4 -5 ani. El a subliniat ca atingerea acestui grad de intermediere bancara ar fi posibil avand in vedere dezvoltarea economica a Romaniei, cresterea concurentei in sistemul bancar, reducerea inflatiei si diversificarea produselor bancare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri