Ponderea conturilor goale in portofoliul fondurilor de pensii obligatorii (pilon II) nu va scadea sub 10%, deoarece intotdeauna va exista o migratie a fortei de munca, asa cum reiese din experienta altor tari, a spus directorul executiv al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu.

"Cand ne vom incadra intr-un interval de 10-15% pondere conturi goale in portofoliul fondurilor, putem spune ca am ajuns la limita, deoarece intotdeauna exista o migratie a fortei de munca si se pierd astfel unele conturi pe drum", a mentionat Voicu, citat de NewsIn.

"La urmatoarea contributie, nu cred ca se va reduce numarul de conturi goale", a mai spus seful Aviva Fond de Pensii, care a adaugat ca ponderea conturilor goale ar putea fi la nivelul celei de-a doua etape de contributie sau ar putea sa scada usor.

Ponderea conturilor goale aferente contributiilor pentru luna aprilie s-a diminuat cu doua puncte procentuale pana la 21,1% (876.716 conturi goale), de la 23,1% pentru luna martie (961.355 conturi goale).

Voicu a mai spus ca exista, insa, o tendinta generala de cresterere a sumei colectate de fiecare jucator de pe piata pensiilor obligatorii.

"Am incasat cu un milion lei mai mult fata de prima contributie, deoarece s-a redus numarul de conturi goale, iar angajatorii au devenit mai constienti de faptul ca trebuie sa depuna la timp declaratiile nominale", a adaugat Voicu.

El a precizat ca Aviva Fond de Pensii a plasat 20% din primele contributii in actiuni, aproximativ 50% in titluri de stat, iar restul in obligatiuni.

"In prezent, urmarim piata si suntem dornici sa mai cumparam actiuni pentru a pastra acest procent de 20%", a mai spus seful Aviva Fond de Pensii.

In privinta sumei incasate in a doua luna de contributii, Voicu a mentionat ca va plasa 30% din active in obigatiuni, circa 50% in titluri de stat si 20% pe bursa.

Dupa a doua etapa de virare a contributiilor, Aviva Fond de Pensii are 78.901 conturi goale, care reprezinta 25,74% din numarul total de clienti, ponderea conturilor goale reducandu-se astfel cu 1,56% fata de prima contributie.

Aviva Fond de Pensii, al patrulea jucator de pe piata pensiilor obligatorii, a incasat contributii de 6,93 milioane lei (1,9 milioane euro) pe 20 iunie aferente lunii aprilie, din care restante de 359.647 lei (98.369 euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si