Astfel, noul comision va fi de 7,23 lei pentru platile de mare valoare sau urgente efectuate in sistemul ReGIS, fata de 8,03 lei, cat este in prezent.

"Banca Nationala a Romaniei considera ca reducerea comisioanelor in sistemul electronic de plati va determina modificari la nivelul politicii de comisionare stabilite de catre institutiile de credit pentru serviciile de plati si decontari oferite clientilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiara contribuind la dezvoltarea activitatii de plati fara numerar in Romania", reprezentantilor bancii centrale.

BNR mentioneaza ca va reduce in continuare comisioanele percepute institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS, astfel incat acestea sa se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de bancile centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale.

Citeste si:

Sistemul ReGIS, cu decontare pe baza bruta in timp real, reprezinta cea mai importanta componenta a sistemului electronic de plati din Romania, prin acest sistem fiind decontate platile de mare valoare si platile urgente ale clientilor bancari, precum si instructiunile de plata initiate de toate celelalte sisteme auxiliare (SENT- sistemul de plati de mica valoare din Romania, SaFIR- sistemul de depozitare si decontare a titlurilor de stat, RoCLEAR- sistemul de decontare a tranzactiilor de pe bursa, Mastercard, VISA).

BNR a redus gradual comisionul de tranzactionare in sistemul ReGIS, de la 22,50 lei cat era in aprilie 2005, pana la nivelul actual de 8,03 lei. Inainte de a fi operational sistemul ReGIS, nivelul comisionului aplicat pentru tranzactiile de mare valoare sau de urgenta decontare era de 30 lei.